Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Europese beurzen geven terrein prijs

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen gaven woensdag terrein prijs. Beleggers bleven voorzichtig door de zorgen over de impact van het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China op de wereldwijde economische groei. Op het Damrak viel een handelsupdate van maaltijdbestelbedrijf Takeaway.com in de smaak bij beleggers.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,3 procent lager op 535,19 punten. De MidKap daalde 0,9 procent tot 761,62 punten. De beursgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs zakten tot 0,6 procent.

Bij de middelgrote fondsen ging Takeaway.com aan kop met een winst van ruim 5 procent. Het bedrijf zag het aantal bestellingen in de belangrijke Duitse markt in het derde kwartaal met 40 procent toenemen. In Nederland steeg het aantal bestellingen met 17 procent. Analisten van JPMorgan spraken van ,,solide" resultaten.

ASMI

Grootste daler in de MidKap was chipbedrijf ASMI met een min van 4,3 procent. Eminence Capital heeft zijn belang in het bedrijf verkleind. Betaalbedrijf Adyen daalde 2,9 procent. Topman Pieter van der Does zei in een interview met de Franse krant La Tribune niet van plan te zijn branchegenoten over te nemen en te willen groeien op eigen kracht.

In de AEX ging kabel- en telecomconcern Altice Europe aan kop met een plus van 5,3 procent. Telecombedrijf KPN volgde met een winst van 3 procent. Grootste daler was chipmachinemaker ASML met een verlies van 3,4 procent.

ASR daalde 0,3 procent. De verzekeraar liet weten de komende jaren zowel zelfstandig als via overnames te willen groeien. Volgens bestuursvoorzitter Jos Baeten kijkt ASR ook naar de Nederlandse branchegenoot Vivat, maar de overname moet ,,wel passen''. De nieuwe strategische doelen die werden afgegeven zijn volgens analisten van KBC Securities ambitieus.

Euro

In Parijs zakte LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy) 4 procent. De omzetgroei van de Franse producent van luxegoederen in het afgelopen kwartaal lag in lijn met de verwachtingen. Beleggers maakten zich echter zorgen over de groei in de belangrijke Chinese markt. Concurrent Kering verloor bijna 5 procent.

De euro was 1,1483 dollar waard, tegen 1,1487 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,3 procent goedkoper op 74,76 dollar. De prijs van een vat Brentolie zakte 0,2 procent tot 84,81 dollar.