Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Geen roetveegpieten in Brabant

Hoewel Sinterklaas pas op 17 november voet zet op Nederlandse bodem, maar iedereen heeft het alweer over Zwarte Pieten en roetveegpieten. In Noord-Brabant is de discussie echter niet gaande.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Pietendiscussie

De rechtszaak rondom de snelwegblokkeerders die een bus met anti-Zwarte Pietdeomonstranten is volop aan de gang en dat doet ook weer de discussie rondom Zwarte Piet opwaaien. Eerst stuurde de NTR, de organisator van de nationale intocht, een bericht dat dit jaar er alleen roetveegpieten zouden zijn. Er barstte een storm van kritiek los en even later bracht de omroep het nieuws dat er wel gewoon Zwarte Pieten zullen zijn. Deze zijn alleen zwart geworden door de roet.

Zwart of donkerbruin

In Noord-Brabant blijkt dat Pieten in de grote steden allemaal zwart zijn, blijkt uit een rondvraag van Omroep Brabant. Alleen Tilburg heeft nog geen beslissing genomen. Volgens organisatoren in de provincie is het nooit een discussie geweest. Wel worden er geen oorbellen en lippenstift gebruikt. Wel zijn de Pieten in sommige steden donkerbruin omdat dat een ‘kindvriendelijkere’ uitstraling zou hebben dan volledig zwart.