Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Stevige stap terug op beurzen Europa

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen deden woensdag een stevige stap terug, na de winsten een dag eerder. Beleggers waren argwanend door de zorgen over de impact van het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China op de wereldwijde groei en de Italiaanse begrotingsplannen. Op het Damrak viel een handelsupdate van maaltijdbestelbedrijf Takeaway.com in de smaak bij beleggers.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde halverwege de middaghandel 0,8 procent lager op 532,75 punten. De MidKap daalde 1,6 procent tot 756,61 punten. Frankfurt en Parijs zakten tot 1,4 procent. Londen hield de schade beperkt tot een min van 0,4 procent.

Bij de middelgrote fondsen ging Takeaway.com op kop met een winst van 3 procent. Het bedrijf zag het aantal bestellingen in de belangrijke Duitse markt in het derde kwartaal met 40 procent toenemen. In Nederland steeg het aantal bestellingen met 17 procent. Analisten van JPMorgan spraken van ,,solide" resultaten.

ASMI onderuit

Grootste daler in de MidKap was chipbedrijf ASMI met een min van 5 procent. Eminence Capital heeft zijn belang in het bedrijf verkleind. Betaalbedrijf Adyen daalde ruim 3 procent. Topman Pieter van der Does zei in een interview met de Franse krant La Tribune niet van plan te zijn branchegenoten over te nemen maar te willen groeien op eigen kracht.

In de AEX ging kabel- en telecomconcern Altice Europe op kop met een plus van 4,3 procent. Telecombedrijf KPN volgde met een winst van 2,8 procent. Grootste dalers waren chipmachinemaker ASML en speciaalchemieconcern DSM met verliezen tot 4,8 procent.

Ambitieus

ASR verloor 1,9 procent. De verzekeraar liet weten de komende jaren zowel zelfstandig als via overnames te willen groeien. Volgens bestuursvoorzitter Jos Baeten kijkt ASR ook naar de Nederlandse branchegenoot Vivat, maar de overname moet ,,wel passen''. De nieuwe strategische doelen die werden afgegeven zijn volgens analisten van KBC Securities ambitieus.

In Parijs zakte LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy) meer dan 8 procent. De omzetgroei van de Franse producent van luxegoederen in het afgelopen kwartaal lag in lijn met de verwachtingen. Beleggers maakten zich echter zorgen over de groei in de belangrijke Chinese markt. Concurrent Kering verloor bijna 9 procent.

De euro was 1,1511 dollar waard, tegen 1,1487 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,9 procent goedkoper op 74,30 dollar. De prijs van een vat Brentolie zakte 0,9 procent tot 84,26 dollar.