Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Bloedhete zomer aan de Costa del Crime

Het jaar 2018 kende een lange, ongekend hete misdaadzomer aan de Spaanse kust. Opvallend is in hoeveel gevallen daarbij Nederlanders betrokken waren.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Het jaar 2018 kende een lange, ongekend hete misdaadzomer aan de Spaanse kust. Opvallend is in hoeveel gevallen daarbij Nederlanders betrokken waren. Een hele golf aan gewelds- en drugsincidenten kende Nederlandse slachtoffers of verdachten. Panorama schetst de namen, de achtergronden en de actuele ontwikkelingen.

De arrestatie van topcrimineel Donald G.

Datum: 1 oktober Waar: Alicante

Op 1 oktober valt de Spaanse politie een villa bij Alicante binnen. Ter plekke wordt de Amsterdamse crimineel Donald G. (54) aangehouden en vastgezet. De Spanjaarden hebben hem gearresteerd op verzoek van de Nederlandse justitie – die hem graag snel uitgeleverd hoopt te krijgen. Donald G. wordt verdacht van betrokkenheid bij de liquidatie op Willem Endstra in 2004 en lidmaatschap van een criminele organisatie. Ook zal een financieel onderzoek worden opgestart, zo meldt het OM in Nederland. Donald G. is een bekende naam in het Amsterdamse milieu. Hij is goed bevriend met de Amsterdamse topcrimineel Mink Kok en maakte deel uit van de groep verdachten die in de jaren negentig in beeld kwam in het IRTonderzoek. Later is hij gelinkt aan de afpersing van een boekhouder en van antiekhandelaren. De boekhouder is nooit bewezen verklaard, de antiekhandelaren wel. Het levert G. onder meer dertig maanden cel op. Maar G. is bij justitie óók al jaren in beeld als verdachte in de zaak rond de moord op Willem Endstra.

Een man die vermoedelijk het schot loste dat Endstra doodde – de Azerbeidjaan Namik Abbasov - verklapte in de bajes aan een rechercheur dat Donald G. hem de opdracht had gegeven. Pech voor justitie en de nabestaanden was dat Abbasov kort daarna plotseling overleed aan een hersenbloeding, waardoor hij deze verklaring nooit heeft kunnen toelichten in een formele setting. Toch houdt justitie wel vast aan deze verklaring, zo blijkt nu. Want volgens het OM zijn er meer aanwijzingen voor een vermeende rol van de man die opgroeide in de Amsterdamse Watergraafsmeer. Zo werd er bij een van de Endstra-verdachten een briefje met daarop het woonadres van Donald G. in Almere gevonden. Ook staat G. in het dikke Enclave-dossier op foto’s met verdachten. Tot slot stelt justitie zelfs dat Holleeder en G. samen zijn gezien in een auto. Saillant is overigens dat deze observatie dateert van januari 2010. Op dat moment zat Willem Holleeder in de gevangenis zijn straf uit voor de afpersing van onder anderen Willem Endstra. Volgens justitie zou G. tot de organisatie behoren van Willem Holleeder, de tot levenslang veroordeelde Dino S. en de in 2011 geliquideerde Stanley Hillis. Donald G. zou volgens het OM – dat in september tijdens het Holleeder-proces voor het eerst deze visie ontvouwde – iemand zijn uit de ‘tussenlaag’. Waar Holleeder, Soerel en Hillis het commando gaven, sluisden criminelen als G., maar ook de in 2014 in Istanbul vermoorde Ali Akgün, deze opdrachten door naar groepen van uitvoerders, de onderlaag. Voor het boek De Kouwe Ouwe onderhielden wij nauw contact met Donald G., die in het boek veel vertelde over zijn relatie tot Stanley Hillis, met wie hij een afspraak had op de dag van diens liquidatie aan de Fizeaustraat in Amsterdam. De liquidatie van Hillis is een criminele afrekening die tot op de dag van vandaag met allerlei raadselen is omgeven. Nog zelfs kort voor zijn arrestatie in Spanje was er contact met G., die wel duidelijk op de hoogte was van de laatste ontwikkelingen, maar deze actie van het OM waarschijnlijk niet had zien aankomen. In de recente gesprekken sprak hij zijn ongeloof uit over het feit dat hij al jaren genoemd wordt in die zaak-Endstra, maar dat men hem nog nooit ook maar één ding had gevraagd. Verder had hij het over de nabije toekomst in Spanje. Hij had plannen om ‘een beetje te emigreren naar het zuiden van Europa’ al had hij nog geen definitieve stek gevonden en onderhield hij nog volop contact met Nederland.

Zijn maat Mink Kok laat ondertussen vanuit Beiroet, Libanon, weten niet onder de indruk te zijn van deze actie van het OM. “Ja, Don is effe opgehaald. Niets aan de hand. Dino is ook aangehouden in zijn cel. Dat moet je zien als een beetje armflexen van het OM voor het aankomende hoger beroep in die zaak-Endstra.” Donald G. zal waarschijnlijk vanuit Spanje snel naar Nederland gevlogen worden voor nadere verhoren.

Wil je het hele artikel over de Costa del Sol lezen?  De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel met daarin nog veel meer moois! Ook is die hier te bestellen.  Alleen benieuwd naar dit artikel? Lees dit artikel dan op Blendle..