Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Opnieuw arrestaties in Belgisch schandaal

BRUSSEL (ANP/BELGA) - In het omvangrijke onderzoek naar matchfixing, witwassen en fiscale fraude in de hoogste klasse van het Belgische profvoetbal zijn nieuwe arrestaties verricht. Op Cyprus werd een 52-jarige buitenlander opgepakt op verdenking van belastingontwijking en witwaspraktijken tussen 2012 en 2018 in België, op Cyprus en in andere Europese landen. Olivier Somers, investeerder bij KV Mechelen, en de financiële man van die club zijn in België aangehouden voor verhoor.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Eerder op de dag werden onder anderen Mogi Bayat, Dejan Veljkovic (beiden makelaars), Herman Van Holsbeeck (oud-manager Anderlecht), Ivan Leko (coach Club Brugge) en de twee scheidsrechters Bart Vertenten en Sebastien Delferière opgepakt. Alle personen die tot dusver zijn aangehouden, zijn verdachten in het onderzoek en geen getuigen, liet het federaal parket weten. Volgens Belgische media zijn inmiddels 25 personen gearresteerd.

In België zijn vooralsnog 44 huiszoekingen gedaan. In zes andere Europese landen waren er dertien huiszoekingen. Behalve Cyprus gaat het om Frankrijk, Luxemburg, Montenegro, Servië en Macedonië.

Onderzoek

Het onderzoek werd eind 2017 opgestart, omdat er concrete aanwijzingen waren van 'verdachte financiële handelingen' in de hoogste klasse van het Belgische profvoetbal. Sommige spelersmakelaars zouden daar onafhankelijk van elkaar bij betrokken zijn geweest, waardoor commissies bij spelerstransfers, beloningen van spelers en trainers, en andere betalingen verborgen werden gehouden voor de Belgische overheid.

Tijdens het onderzoek doken aanwijzingen op van mogelijke beïnvloeding van wedstrijden in het seizoen 2017-2018. De club Westerlo zou aan de basis hebben gestaan van de procedure. Voorzitter Herman Wynants bevestigde reeds vorig jaar een klacht wegens 'wedstrijdfraude' te hebben ingediend tegen makelaar Bayat.