Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Ryan Gosling flink geholpen bij First Man

LOS ANGELES - Ryan Gosling was er tijdens het maken van First Man op gebrand het verhaal over Neil Armstrong zo accuraat mogelijk te vertellen. De acteur wilde de erfenis van de astronaut eer aandoen.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

“Al zolang ik weet wat de maan is, weet ik dat een man die Neil Armstrong heette erop liep”, vertelt de Canadees. “Maar over allebei wist ik eigenlijk heel weinig.” Dat veranderde toen regisseur Damien Chazelle, met wie Gosling ook La La Land maakte, hem over de plannen voor First Man vertelde. In de film wordt het leven van Armstrong in de tien jaar voor de eerste maanlanding in 1969 uit de doeken gedaan. “Toen Damien me meer vertelde over de man achter de mythe, wist ik dat het verhaal van Neil en zijn vrouw Janet het eerbetoon waard was dat hij wilde maken.”

Armstrong, die in 2012 overleed, was een gesloten, wat teruggetrokken man. “Ik ben altijd geïnteresseerd in mensen die hun emoties lastiger uiten”, bekent Chazelle. “In het geval van Neil stopte hij die vooral in zijn werk. Hij had al van kleins af aan een passie voor luchtvaart, ik denk dat hij zo gericht was op het heelal, dat het soms lastig voor hem was te zien wat er om hem heen gebeurde.”

De filmmakers kregen veel hulp van de familie van de astronaut. Zijn twee zoons waren betrokken bij de totstandkoming van First Man en Gosling heeft kunnen spreken met de in juni overleden Janet Armstrong. “Het was een eer om haar verhalen en die van Rick en Mark uit eerste hand te horen. Neils zus June heeft ons ook nog meegenomen naar de boerderij in Ohio waar hij is opgegroeid. Ik heb nog nooit zoveel hulp gekregen bij een film als deze keer. Ik voelde echt hoeveel er van Neil en Janet is gehouden.”

Grote sprong

De astronaut sprak niet veel, maar wat hij wél zei was meestal wel raak, benadrukken Chazelle en Gosling. Zijn bekendste uitspraak deed Armstrong toen hij de maan opstapte en zei: “Een kleine stap voor een man, een grote sprong voor de mensheid.” Er was Gosling veel aan gelegen die quote in de film precies goed te krijgen. “Dat is misschien wel de beroemdste zin die ooit is uitgesproken. Dus het was een enorme verantwoordelijkheid. Het moest niet alleen geluidstechnisch goed zijn en lijken, maar die zin zegt ook zoveel over wat ik bewonder aan Neil.”

De uitspraak laat volgens de acteur zien dat de astronaut zijn historische moment in een breder perspectief zag. “Het heeft me altijd gefascineerd wat voor mens zo’n heroïsch moment niet over zichzelf laat gaan. Dat hij een grote sprong kon zien in die stap. Dat hij zichzelf niet alleen zag als afgevaardigde van zijn land, maar als een mens die de mensheid vertegenwoordigde. Het was een eer om die uitspraak te mogen doen in de film, maar vooral om de man proberen te begrijpen die hem deed.”