Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Brandt Corstius wil spirituele dienstplicht

ROTTERDAM - Jelle Brandt Corstius pleit voor een spirituele dienstplicht. "Als je achttien jaar bent moet je een jaar naar een moeilijk land, zodat je Nederland meer gaat waarderen", aldus de programmamaker in het AD.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Brandt Corstius schreef in 2012 het boek Universele reisgids voor moeilijke landen, dat het uitgangspunt vormt voor zijn nieuwe voorstelling Moeilijke landen. Hierin richt hij zich vooral op de reizen die hij niet voor tv heeft gemaakt.

"De bezoeker wordt er wijzer van, maar er valt zeker wat te lachen. Ik leg uit hoe je zo pijnloos mogelijk vieze hapjes door kunt slikken. Vaak word je onderweg door mensen uitgenodigd om iets te eten en kun je beleefdheidshalve moeilijk weigeren. Maar ze maken vaak de smerigste dingen, zoals schapenstaart en walvisblubber."

Les

Ook komen er onderwerpen aan bod als bedelende kinderen en wil Brandt Corstius zijn reizende landgenoten een belangrijke les meegeven: leer je te verplaatsen in de ander. "Nederlanders hebben al gauw het idee dat ze het beter weten, en dat andere landen niet deugen. Snel oordelen, en dat vervolgens ook kenbaar maken aan het land waar je bent, zit er bij ons ingebakken."

'Moeilijke landen, verhalen van een overlever' van Brandt Corstius met de Moldavische accordeonist Oleg Fateev is nu te zien in het theater.