Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Mocro Maffia-makers niet bang voor vergelding

AMSTERDAM - Thijs Römer en Achmed Akkabi, bedenkers van de nieuwe Videoland-serie Mocro Maffia maken zich geen zorgen om de echte mocro-maffia. “Als je de eerste aflevering ziet, snap je meteen dat het niet gebaseerd is op ware karakters”, legt Thijs uit voor de camera van het ANP.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Bang voor een vergeldingsactie van een van de leden van de zeer gewelddadige groep criminelen is Thijs dan ook “helemaal niet”. Dat geldt ook voor Achmed, die Mocro Maffia niet alleen initieerde, maar ook een van de hoofdrollen speelt. “Ik ben banger dat ik morgen oversteek en een bus me aanrijdt.”

Inspiratiebron voor de serie Mocro Maffia, die vanaf donderdag te zien is, was het gelijknamige boek van Wouter Laumans en Marijn Schrijver wat wel gaat over de nieuwe generatie criminelen in de onderwereld. “Het boek is het uitgangspunt geweest, we hebben daar een fictief verhaal op gebaseerd”, zegt Thijs.

Spannend

Hij en Achmed vonden het verhaal van de mocro-maffia “heel erg intens, spannend en onwaarschijnlijk”. “Wat wij er interessant aan vonden was: hoe ontstaat zo’n oorlog nou eigenlijk in de straten van Amsterdam? Natuurlijk zijn er wel eerder geweldsgolven geweest, maar waarom specifiek deze keer?”

Op basis van het boek bedachten Thijs en Achmed een verhaal over “twee bendes die als vrienden beginnen, maar wat uiteindelijk klapt, waarna ze elkaar naar het leven gaan staan”. Om onderzoek te doen, spraken de twee zelfs met een aantal criminelen. “Misschien niet de criminelen die in de mocro-maffia zitten”, vertelt Achmed. “Want dat zijn jongens die allemaal vastzitten, maar er zijn zeker wel bronnen overal en nergens.”

Wat Thijs betreft blijft het niet bij de acht afleveringen die er tot nu toe zijn gemaakt. “Uiteindelijk is het een verhaal over broedermoord. Dat is zo’n fantastisch thema, daar kan je nog jaren op voortborduren.”