Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

'Politie negeerde bij blokkade demonstranten'

LEEUWARDEN (ANP) - De politieagenten die na de blokkade van drie bussen op de A7 ter plaatse kwamen, negeerden volgens henzelf de inzittenden van de bussen en spraken amicaal met de blokkeerders. Zelfs toen de activisten van 'Kick Out Zwarte Piet' (KOZP) agenten daarop aanspraken, werden ze niet gehoord, zeggen ze. KOZP en 'Nederland wordt beter' maakten donderdag tijdens de rechtszaak over de blokkade gebruik van hun spreekrecht als slachtoffers.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Volgens hun advocaat zijn de inzittenden ,,zeer aangedaan door het brute optreden'' van de verdachten. ,,De actie was simpelweg agressief, onverantwoord en bedreigend.'' De advocaat wees erop dat geen van de verdachten tijdens de verhoren spijt heeft betuigd. ,,Niemand toont enig besef van de angst die ze teweeg hebben gebracht.''

De activisten vorderden een schadevergoeding in natura: deelname aan lessen en workshops van 'Nederland wordt beter', waaronder het lespakket over de geschiedenis van Sinterklaas en Zwarte Piet. Die cursus zou één dag duren en moet volgens de activisten meer wederzijds begrip creëren.