Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Krijgsraad verder met proces Decembermoorden

DECEMBERMOORDEN

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

PARAMARIBO (ANP) - De Surinaamse krijgsraad pakt vrijdag de draad weer op in het strafproces rond de Decembermoorden. Het Openbaar Ministerie (OM) zal zijn reactie geven op de pleidooien die de advocaten van de verdachten de afgelopen maanden hebben gehouden.

Het gaat vrijdag om de verdachten uit de militaire kamer van de Surinaamse krijgsraad. Eind juli, voor het vakantiereces van de rechters, sprak Auditeur Militair Roy Elgin, de vertegenwoordiger van het OM, zijn repliek al uit in de burgerkamer van de Krijgsraad. Hij stelde toen dat hij, ondanks het verzoek om vrijspraak, nog steeds vindt dat hoofdverdachte Desi Bouterse, twintig jaar de gevangenis in moet.

Na de reactie van het OM mogen de advocaten nog een keer hun mening geven. Daarna krijgen de verdachten zelf de kans een laatste woord uit te spreken. Vervolgens is het aan de Krijgsraad om het vonnis te bepalen.

Bouterse, nu president van Suriname, en 24 anderen worden verdacht van de moord op vijftien vooraanstaande Surinamers en tegenstanders van Bouterse, in december 1982.