Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Michiel Huisman blij met classy horrorserie

AMSTERDAM - Michiel Huisman is vanaf vrijdag te zien in The Haunting of Hill House, een van de nieuwe boegbeelden van streamingdienst Netflix. Zijn personage Steven Crain is een schrijver die, net als de overige familieleden, worstelt met de traumatische jeugd die hij had in een oud landhuis.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Het genre horror is nieuw in het steeds verder uitdijende oeuvre van de Nederlandse acteur. “Haunting of Hill House is geen 'gorefest' dat van het ene naar het andere schrikmoment rent”, legt Huisman uit. “De serie draait meer om onderhuidse spanning. Ik ben blij dat Haunting net zo classy is geworden als ik had gehoopt. Onder de spanning gaat de serie uiteindelijk over een groot familiedrama.”

Zelf koestert hij in het genre vooral herinneringen aan Child's Play en The Shining. “Ik zag Chucky toen ik best jong was; over die angst voor poppen ben ik volgens mij nooit meer heen gekomen. Kubrick maakte volgens mij de beste horrorfilm aller tijden: ook in die film zit onder de spanning een enorm drama verborgen. Ik vind het ook heel leuk dat er in Haunting allemaal knipogen naar The Shining zitten - kijk bijvoorbeeld maar eens naar die eindeloos lange shots met kinderen in de gangen van het huis.”

Familie

De opnames namen in totaal acht maanden in beslag. Die flinke repetitie- en draaiperiode hielp de acteurs die de broers en zussen spelen wel een 'familiegevoel' te creëren. “We gingen ook best vaak met de cast uit eten om elkaar beter te leren kennen; dat is helemaal geen vanzelfsprekendheid bij zo'n productie”, vertelt Huisman. Bovendien hielp het erg dat regisseur Mike Flanagan heel vaak met dezelfde crew werkt. “Dat creëerde op de set sowieso al een soort familiegevoel, omdat bijna iedereen elkaar al langer kende. Dat is echt een voordeel, dat heb ik al vaker gemerkt. Je hoeft geen basis meer te zoeken, die ís er al en daar kan je op doorbouwen.”

Voor alle familieleden was de lastige jeugd in het huis uit de titel bepalend voor de rest van hun leven. De Nederlandse acteur heeft zelf naar eigen zeggen een heel gelukkige jeugd gehad. “Je hoort wel eens dat alleen uit leed kunst geboren wordt; ik hoop niet dat dat waar is, want ik ben opgegroeid in een heel fijn, stabiel gezin. Het lijkt me eerlijk gezegd ook niet gezond als je als acteur voor elke rol weer uit je eigen trauma's en leed zou moeten putten.” Als hij één cruciaal moment moet noemen die de loop van zijn leven heeft bepaald, is het de keuze om door te gaan als acteur en niet als muzikant. “Mijn hart heeft lange tijd meer bij de muziek gelegen, zelfs toen ik al films aan het draaien was. Maar op een gegeven moment heb ik toch besloten mij vol op één van die twee disciplines te gaan richten. Het voelde alsof ik mijzelf tekort zou doen als ik op twee gedachten zou blijven hinken.”

Mijlpaal

In tien jaar tijd heeft Huisman meer dan twintig Engelstalige films en series gemaakt. Reden voor een feestje? Hij lacht. “Ik ben niet iemand die elke mijlpaal viert. Als ik eerlijk ben, ben ik veel meer bezig met wat ik allemaal nog níet heb gemaakt - die lijst is namelijk nog vele malen langer.” Het lukt de Nederlandse ster wel steeds meer af en toe even stil te staan bij wat hij inmiddels heeft bereikt. “Daar nam ik vroeger helemaal geen tijd voor, om af en toe even te beseffen wat er allemaal is gelukt in mijn leven. Het was een grote, grote gok om de overstap naar de VS te wagen. En ik prijs me zo gelukkig dat alles waar we als gezin op hebben ingezet, vooralsnog goed heeft uitgepakt. Het hele avontuur blijft best bizar.”