Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

19 personen aangeklaagd in Belgisch voetbalschandaal

Het federaal parket in België heeft in het omvangrijke voetbalschandaal in eigen land inmiddels negentien personen aangeklaagd.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Negen verdachten zijn aangehouden door de onderzoeksrechter en zitten vast. Tien mensen zijn in staat van beschuldiging gesteld en daarna vrijgelaten, onder wie vijf op voorwaarden.

Het federaal parket maakte de officiële cijfers bekend na een lange nacht in het gerechtsgebouw van Tongeren, waar het een komen en gaan was van verdachten en advocaten. In totaal zijn 29 personen door de federale politie verhoord.

De negen personen die in hechtenis zijn genomen, worden verdacht van diverse misdrijven. Tot de aangehouden personen behoren spelersmakelaar Dejan Veljkovic, Olivier Somers (hoofdaandeelhouder KV Mechelen) en Thierry Steemans (financieel directeur KV Mechelen). Ze worden verdacht van drie delicten: witwaspraktijken, private corruptie en betrokkenheid bij een criminele organisatie.

Vrij

De echtgenote van Veljkovic, Maria Bolgojevska, makelaar Mogi Bayat en ex-advocaat Laurent Denis zijn twee misdrijven ten laste gelegd: deelname aan een criminele organisatie en witwassen van geld. Scheidsrechter Bart Vertenten (foto) werd in verdenking gesteld van betrokkenheid bij een criminele organisatie en private corruptie. De makelaars Karim Mejjati en Dragan Siljanoski worden verdacht van witwassen van geld.

De vijf personen die onder verdenking op voorwaarden zijn vrijgelaten, zijn Stefaan Vanroy (technisch directeur KV Mechelen), scheidsrechter Sébastien Delferière, Dirk Huyck (voorzitter Waasland-Beveren), Olivier Swolfs (financieel directeur Waasland-Beveren) en makelaar Walter Mortelmans.

De vijf personen die na verhoor door de onderzoeksrechter op verdenking zijn vrijgelaten, zijn de journalisten Frank Dekeyser (HLN), David Van den Broeck (Mediahuis) en Stijn Joris (HLN), Olivier Myny (oud-speler Waasland-Beveren) en coach Ivan Leko (Club Brugge). De Kroatische trainer, die vorig seizoen Club naar de landstitel leidde, werd woensdag opgepakt en moest de nacht in een cel doorbrengen. Hij wordt verdacht van het witwassen van geld.