Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

KNVB schorst spugende jeugdinternational

ZEIST (ANP) - De KNVB heeft jeugdinternational Jordan Teze uit de selectie van Oranje onder 20 jaar gezet. De negentienjarige verdediger van PSV spuugde vrijdag na de interland in Meppen tegen de leeftijdsgenoten van Duitsland (1-1) richting tegenstander Salih Özcan.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

,,Dit is ongeveer het laagste wat je als sportman kunt doen bij een tegenstander. Een ongelooflijk slecht voorbeeld'', zegt Eric Gudde, directeur betaald voetbal van de KNVB. ,,Dat tolereren we niet, dus is hij uit de selectie verwijderd." Gudde nam die beslissing samen met directeur topvoetbal Nico-Jan Hoogma.

Teze ontbreekt dinsdag bij de volgende interland van de Nederlandse beloften, in Katwijk tegen Polen. ,,Hoe lang hij geschorst blijft, bepalen we nog nader'', aldus Gudde.

Waarschuwing

De KNVB-top gaat met die maatregel aanzienlijk verder dan Bert Konterman, de coach van Oranje onder 20 die het bij een waarschuwing had gelaten. ,,Vanzelfsprekend hebben wij hem hier op aangesproken en hij heeft ook spijt betuigd voor het incident'', zei Konterman. ,,Vanuit het team hebben wij besloten om het hierbij te laten en geen verdere maatregelen tegen Jordan te treffen. Wij zien dit als een incident, maar het mag wel duidelijk zijn dat we dit niet meer willen zien.’’

Gudde en Hoogma besloten wel hard in te grijpen na het 'spuugincident', dat door de Duitse pers al direct werd vergeleken met de ruzie tussen Frank Rijkaard en Rudi Völler tijdens het WK van 1990. Alleen excuses maken is volgens de KNVB niet genoeg. ,,Goed dat dat gebeurde, maar het was voor zo’n lage actie onvoldoende. Hier past onmiddellijk straf", aldus Gudde.