Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Rapport onderzoek sociale veiligheid Defensie

DEN HAAG (ANP) - De onafhankelijke commissie-Giebels die onderzoek heeft gedaan naar de sociale veiligheid bij Defensie komt deze ochtend met haar eindrapport. Het onderzoek werd ingesteld naar aanleiding van misstanden op de kazerne in Schaarsbergen.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Zaken als ongewenst gedrag, angstcultuur en sociale veiligheid zijn door de commissie onder leiding van professor Ellen Giebels onderzocht. Ook keken de onderzoekers naar de wijze waarop het ministerie omgaat met meldingen en melders.

In een tussenrapport eind maart stelde de commissie dat het ministerie steken had laten vallen bij de interne aanpak van misstanden op de kazerne in Schaarsbergen waar drie militairen zouden zijn misbruikt bij hun eenheid. Het dossier over deze zaak was onvolledig en belangrijke stukken ontbraken. Ook is een aantal zaken niet onderzocht.

Om de commissie te helpen werd een tijdelijk extern meldpunt ingericht. Vakbonden dringen al langer aan op een onafhankelijk meldpunt bij Defensie voor misstanden. Staatssecretaris Barbara Visser die het rapport in ontvangst neemt, wil daar pas over beslissen nadat de commissie-Giebels haar werk heeft gedaan.

Veiligheid is een breed probleem binnen Defensie en een prioriteit van de bewindslieden. Niet alleen op sociaal gebied ook op andere terreinen is er nogal eens wat misgegaan, bleek uit rapporten van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV).

Daarop is de Inspectie Veiligheid Defensie (IVD) dit jaar opgericht. Die houdt toezicht op de veiligheid en onderzoekt incidenten. In de middag worden de eerste onderzoeken van de IVD bekendgemaakt.