Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Voorwaardelijke straf voor schietende agente

GRONINGEN (ANP) - De politieagente die in april vorig jaar in het Groningse Hoogkerk vier keer op een scooterrijder schoot, heeft maandag een voorwaardelijke taakstraf van 120 uur gekregen.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

De rechtbank in Groningen vindt dat er sprake is van een poging tot zware mishandeling. De in Emmen woonachtige agente zou niet hebben gehandeld volgens de instructies van de politie.

De 41-jarige vrouw was ervan overtuigd dat de scooterrijder een acuut gevaar vormde. Hij voldeed volgens haar aan het signalement van een man die zijn ouders had bedreigd met pistolen. Hij zou rondrijden op een rode scooter en nog steeds wapens bij zich hebben.

Achtervolging

De agente en een collega zagen een rode scooter rijden en zetten de achtervolging in. Toen de bestuurder bij een kruising niet reageerde op haar mondelinge stopsignalen en harder begon te rijden, trok de agente haar pistool. Zij richtte op de banden. De bestuurder werd niet geraakt. Hij bleek onschuldig te zijn. De man had geen geldig rijbewijs en was daarom doorgereden.

De advocaat van de agente stelde twee weken geleden dat de agente goed had gehandeld. Daarbij wees hij erop dat de moeder van de gezochte man de politie had laten weten dat haar zoon geweld kon gebruiken als hij boos is. De raadsman benadrukte ook dat de agente meer dan twintig jaar dienstjaren heeft bij de politie en goede scores haalt bij schietoefeningen.

Het vonnis komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie (OM). De rechter is het met het OM eens dat de agente een inschattingsfout heeft gemaakt. ,,Zij heeft zonder enige vorm van overleg met haar collega's geschoten en zich laten meeslepen door de situatie."