Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Flinke dalers op groene beursdag

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen zijn maandag met winst gesloten. Beleggers gooiden de schroom door de stijgende obligatierentes en handelszorgen een beetje van zich af. In Amsterdam werd de groene beursdag echter gekenmerkt door forse verliezen van enkele kleinere fondsen. Bouwer Heijmans, de biotechnologiebedrijven Probiodrug en Kiadis Pharma en chemiebedrijf Avantium leverden meer dan 10 procent in om uiteenlopende redenen.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

De AEX-index op Beursplein 5 sloot 0,4 procent hoger op 518,36 punten. De MidKap daalde 0,6 procent tot 730,23 punten. Londen en Frankfurt stegen tot 0,8 procent. Parijs sloot nagenoeg onveranderd.

Bij de kleinere bedrijven verloor Heijmans 14 procent. Netbeheerder TenneT heeft het contract opgezegd met het consortium van Heijmans en het Duitse bedrijf Europoles voor de bouw van nieuwe hoogspanningsmasten. Het contract had een waarde van 250 miljoen euro. Kiadis Pharma zakte nog eens ruim 11 procent, na een fors verlies op vrijdag op nieuws over mogelijke vertraging voor het leukemiemiddel ATIR101.

Op de lokale markt kelderde Probiodrug bijna 12 procent. Het in Amsterdam genoteerde Duitse biotechnologiebedrijf, dat werkt aan geneesmiddelen tegen de ziekte van Alzheimer, waarschuwde voor dieprode cijfers. Chemiebedrijf Avantium zag zelfs 19 procent aan beurswaarde verdampen vanwege de ruzie met partner BASF over het gezamenlijke bedrijf Synvina. KBC Securities verlaagde het advies voor het aandeel.