Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Salsaschutter verleende hand en spandiensten voor zoon

Verdachte Toon N. claimt zelf dat hij uit noodweer handelde toen hij Yassine Majiti doodschoot. De officier van justitie vermoedt een ander motief.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Schietpartijen bij discotheken met veel getuigen vormen een hoofdstuk apart in de hedendaagse rechtspraak. Vaak gaat het om incidenten waarin snel gehandeld is- en heel veel onoverzichtelijk is- en vaak ook blijft, ondanks het grote aantal omstanders en tot groot verdriet van de nabestaanden. We herinneren ons de schietpartij bij Club Drôme in Heerhugowaard. De schietpartij bij The Matrixx in Nijmegen, of de Bacchus-zaak in Gorinchem. Aan dat rijtje mogen we nu de Aquabest-schietpartij toe voegen.

Schiphol

Vorig jaar november kwam Yassine Majiti (33) tijdens een salsaparty in Best om het leven nadat hij was beschoten door Toon N. (40) Hoewel er veel mensen zijn geweest die Toon hebben zien schieten, is niet helder waarom de verdachte op deze wijze reageerde. Hij staat vandaag terecht aan de extra beveiligde rechtbank op Schiphol, nadat eerder bij een pro forma tumult uit brak. 

Opzettelijk

Was Toon altijd al van plan geweest om Yassine te beschieten? Of handelde hij uit noodweer? Dat is de vraag die vandaag centraal staat bij de behandeling van de Aquabest-zaak. Toon N. wordt vervolgd voor het opzettelijk doden van Majiti, de poging doodslag op de beveiliger van de Beachclub die het slachtoffer vasthield, en wapenbezit.

De verdachte kan niet ontkennen dat hij op het moment suprême een pistool bij zich had. Hij wist dat er zich een gevaarlijke situatie kon voordoen. Zelf verklaart hij bij monde van zijn advocaat Jan-Hein Kuipers dat dat was omdat zijn zoon, die autohandelaar is, bang was om te worden overvallen. 'Vader' Toon - die zwakbegaafd schijnt te zijn - verleende hand en spandiensten voor deze zoon en liep dus hetzelfde gevaar. Overigens kwam de wijsheid van zijn eigen vader - die 60 jaar oud is. Die had Toon gewaarschuwd voor de overvaldreiging bij zijn zoon. "Wij zijn een hechte familie," aldus de verdachte.

Baby

"Toon is een grote baby," zo omschreef zijn advocaat hem eerder bij een pro forma-zitting in Den Bosch die uiteindelijk zou ontaarden in een chaos. Reden waarom nu gekozen is voor de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. De advocaat wil maar zeggen: deze man valt nauwelijks iets aan te rekenen, hij was bang en ging toen schieten.

Yassine Majiti werd door het hoofd geschoten. Een agent en een medewerker van beachclub Sunrise probeerde hem nog te reanimeren, maar dat was vergeefs. Toon N. doet vandaag een poging om uit te leggen hoe het kon dat hij tegenover Yassine kwam te staan en het toen nodig vond om te schieten. Hij vertelt eerder op de avond van de 8ste november 2017 te zijn opgepikt door een kennis. Dat hij toen al het pistool bij zich had, en dat hij dat ding weg frommelde onder een matje onder de passagiersstoel. Het was rommelig in de wagen, dus het viel de anderen twee personen in de wagen niet op dat Toon dit deed. 

Hij ging de disco binnen zonder het wapen en liep daar wat verloren rond, in de ene zaal werd hardstyle gedraaid, in de andere zaal iets rustigere muziek. Toon kende minder mensen dan waarop hij had gehoopt. Hij zag wel dat er bij een bar een opstootje was, en dat het personeel juist de verkeerde persoon binnen hield, en de aangevallen persoon verwijderde. Vond 'ie raar, Toon.

Trui

Op een of andere manier werd diezelfde verdachte niet veel later zelf het centrum van de schermutseling tussen bezoekers, althans zo beweert het OM. Ook een vriend van hem was daarbij, en die kreeg klappen. Toon verloor hem uit het oog en zocht zelf naar zijn trui die hij ergens had achtergelaten. Hij beweert bij hoog en bij laag dat hij zelf geen problemen had.

Even later bleek dat zijn vriend buiten door zes man in elkaar geslagen was, zo vertelde een andere vriend met wie hij naar het feest was gekomen en die hij terug had gevonden in de hal. Op camerabeelden zou te zien zijn dat Toon op een bepaald moment allemaal mensen achter zich aan krijgt. Hij zelf meent dat dat is omdat er veel bezoekers 'volkomen van het padje waren' en omdat ze misschien wel 'ineens een blanke zagen in een omgeving waar 90 procent van buitenlandse afkomst was.

Dan al hebben een of meerdere bezoekers de beveiliging Toon aangewezen als de agressor. Dus het is de vraag in hoeverre zijn woorden moeten worden geloofd. Mogelijk stak hij zelf de lont in het kruitvat? Enfin, op een gegeven moment loopt hij met de niet in elkaar geslagen vriend terug naar hun auto, ze gaan even zitten - en dan pakt Toon zijn vuurwapen. Hij zegt zelf dat hij op dat moment niet wist of het om een echt - danwel een geladen, danwel een nepwapen ging. Al moet hij toegeven dat het niet voor niets zal zijn geweest dat hij hetzelfde wapen drie jaar onder de grond verstopt heeft. Niet veel later voelt Toon zich zodanig bedreigd door de groep die volgens zijn zeggen achter hem aan zit, dat hij schiet.

Er is nu pauze, rond 12.00 uur zullen er camerabeelden van de avond vertoond worden in de rechtszaal.

Waar mogelijk proberen we dit stuk vandaag te updaten.