Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

James 'Whitey' Bulger (89) vermoedelijk vermoord in zijn cel

De Amerikaanse gangster bleef lang op vrije voeten. Naar verluidt hebben zijn rivalen nu toegeslagen in de gevangenis.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Het heet de laatste echt goede film te zijn van Johnny Depp. Black Mass, waarin hij het leven portretteert van de gisteren omgekomen James 'Whitey' Bulger. Depp wist met blauwe contactlenzen een beeld te scheppen van de gewelddadige, niets en niemand ontziende crimineel die lange tijd iedereen te slim af was. Hoe? Door op slimme wijze de FBI te bespelen. Ook The Departed is gebaseerd op het leven van Whitey, hierin zet Jack Nicholson een wat uitbundigere versie neer van de supercrimineel.

Caroussel

Het Federal Bureau Of Prisons onderzoekt op dit moment de dood van Bulger, die dood in zijn cel in West Virginia werd gevonden, een dag nadat hij naar deze penitentiaire faciliteit was overgeplaatst. Daarvoor had hij slechts een week doorgebracht in een andere gevangenis, in de staat Oklahoma. En dat was nadat hij uit Florida was overgebracht. Het is niet duidelijk waarom Bulger in een 'caroussel' was beland, maar het kan ermee te maken hebben dat zijn leven gevaar liep.

Dreiging

Bulger, die een celstraf van tweemaal levenslang uitzat wegens elf moorden, groeide op in ‘Southie’, een arme wijk in Boston. Hij maakte deel uit van de van oorsprong Ierse gemeenschap die zich daar had gevestigd. Veel vrienden en familieleden kregen normale baantjes in het maatschappelijk leven, maar niet zonder de eeuwige dreiging van Bulger achter zich te voelen.

FBI

 Hij wist bijna twee decennia lang uit handen van justitie en politie te blijven, mede dankzij contacten met een corrupte FBI-agent. Deze John Conolly hield Bulger uit de wind, in ruil voor informatie over andere criminelen.