Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

In het bos zijn de wilde dieren: het verhaal van Sybine Jansons

Martin C. mag op begeleid verlof. Hij werd veroordeeld voor het seksueel misbruiken en doden van de 13-jarige Sybine Jansons.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

De Telegraaf kwam vanmorgen met het nieuws dat serieverkrachter- en moordenaar Martin C. de moordenaar van Sybine Jansons op begeleid verlof mag. Het is een opmerkelijk bericht omdat vorig jaar nog was gebleken via observaties dat deze psychopaat nog niet aan de vrijheid toe was. Zijn TBS werd toen met twee jaar verlengd. Martin C. zou nauwelijks vooruitgang boeken.

Nabestaanden

De krant schrijft dat het verlof vandaag al in gaat. En ook dat de nabestaanden eerder deze week ingelicht zijn. Enkele van die nabestaanden hebben een brief aan De Telegraaf gestuurd waarin ze schrijven boos en angstig te zijn.

En ja, waarom ook niet? In de zaak Jansons zijn er destijds dingen niet zo gelopen als ze hadden moeten lopen. De latere moordenaar had eigenlijk vast moeten zitten op het moment dat hij Sybine te grazen nam. Daarnaast duurde het langer dan verwacht hem te arresteren. Welke garanties geeft justitie nu af?

Kanaal

De zaak Jansons is om meerdere redenen bijzonder. Door de ernst van de zaak, zo werd de 13-jarige Sybine werd eerst achtervolgd terwijl ze op haar fiets door het bos reed in de provincie Utrecht. Daarna werd ze ontvoerd, misbruikt en vermoord. Haar lichaam werd in het water van een kanaal gevonden. 

Boek

We herinneren ons de casus vooral zo goed door een non fictie-boek van de vader van het slachtoffer uit 2009. Het heet: In het bos zijn de wilde dieren. Ir. Arjen Jansons, werktuigbouwkundig ingenieur, werkt parttime bij ProRail en is sinds 1996 directeur van een eigen adviesbureau. Momenteel leeft hij met zijn vrouw Tineke en dochter Hanna in het noorden van het land, zo valt te lezen op Bol.com.

Zoektocht

Deze vader verdient het dat zijn boek opnieuw wordt gelezen, met name door jongere generaties. Zelden eerder lazen we zo'n beklemmend maar ook menselijk verslag van een totale tragedie. Een vader die zo goed als het gaat de politie probeert bij te staan in de zoektocht naar zijn dochter en naar de moordenaar ervan, terwijl ze eerst hem zelf verdenken en hij van binnen meer pijn voelt dan wie dan ook. Pijn die hij op zijn eigen manier verwerkt, onder andere door bezoeken aan de gereformeerde kerk en het lopen door het bos waar zijn dochter is omgekomen. Niet alleen om dicht bij haar te zijn, ook om de gang van 'busschauffeur' Martin C. te kunnen doorgronden. Iemand die dan al eerder veroordeeld is geweest voor verkrachting.