Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Alcohol van groot belang voor evolutie mensheid

Het is een trend: geen alcohol meer drinken, omdat dit niet past bij een gezonde leefstijl. En die gezonde leefstijl, die willen we tegenwoordig allemaal. Hartstikke goed natuurlijk, maar dat glaasje alcohol: moeten we die wel massaal laten staan?

Alcohol van groot belang voor evolutie mensheid

Endorfines

Nee, zeggen onderzoekers van het departement Experimentele Psychologie aan de Universiteit van Oxford. Een glas wijn of bier is juist cruciaal voor het voortbestaan van de mensheid. Dat heeft alles te maken met het effect van endorfines. Kort door de bocht: endorfine is het welbekende stofje waar je je prettig door voelt. Je wekt dit stofje op door activiteiten te doen waar je plezier aan beleeft, maar volgens de onderzoekers is het drinken van alcohol een van de effectievere manieren om dit stofje op te wekken.

Marathon lopen of naar het café?

De bekende bioloog Midas Dekkers zegt hierover: “Als je marathonlopers vraagt waarom ze lopen, krijg je vaak het antwoord dat er endorfines in je hoofd ontstaan, een stofje waardoor je je prettig voelt. Dan zeg ik altijd: als je in plaats van 42 kilometer nou 4 meter de hoek om loopt, dan zit daar een bruin café waar je dat spulletje gewoon per glas kunt krijgen.''

Sociale voordelen

Ook op sociaal gebied heeft het drinken van alcohol belangrijke voordelen. “Mensen, maar ook primaten en apen, hebben behoefte aan sociale samenhang. Een fles wijn helpt daarbij. Niet alleen neemt alcohol de remmingen weg, het zet ook het hersenmechanisme in gang dat zowel bij dieren als mensen vriendschappen doet ontstaan. Dat mechanisme is het endorfinesysteem", zegt Robin Dunbar in de krant Financial Times.

Geniet met mate

Kortom: alcohol heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de mensheid. Moet je nu gelijk een fles Aperol 70cl achterover tikken? Nee, het gaat natuurlijk wel om matig drinken. Want anderzijds weten we natuurlijk dat alcohol ook meer kapot kan maken dan je lief is.