Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Duitsland kiest voor 'vakmensenmigratie'

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse regering is het eens geworden over nieuwe regels die het asielzoekers en andere migranten met bepaald vakmanschap gemakkelijker moet maken naar Duitsland te komen en er te werken. Aan deze nieuwe maatregelen gingen circa dertig jaren van discussies vooraf.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Maar volgens de sociaaldemocratische minister van Arbeid, Hubertus Heil, is het eindelijk rond. Het belangrijkste is volgens hem ,,dat Duitsland niet de verkeerde mensen uitzet''. De minister van Binnenlandse Zaken, de Beierse christendemocraat Horst Seehofer, zei dat de maatregelen de illegale immigratie kunnen helpen terugdringen. De christendemocratische minister van Financiën, Peter Altmaier, sprak van een historische dag.

Als de Bondsdag instemt gaat Duitsland het voor bepaalde werkzoekenden van buiten de Europese Unie een stuk eenvoudiger maken. Zo hoeven straks vakmensen niet meer eerst een arbeidscontract regelen om naar Duitsland te komen, maar mogen ze er ook naar werk komen zoeken. De nieuwe regels van de 'werktoestemmingswet' kunnen ook afgewezen asielzoekers voor uitzetting behoeden. Zij zouden na anderhalf jaar te hebben gewerkt, permanent in Duitsland mogen blijven.