Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

IS-bruid (19) heeft geen spijt van deelname aan terreurgroep

Tiener Shamima Begum (19) beweerd dat ze ‘gewoon een huisvrouw’ was toen ze Groot-Brittannië verliet om zich bij IS in Syrië te voegen en benadrukt dat ze een ‘goede tijd’ had in het door oorlog verscheurde land.

ISIS-bruid (19) heeft geen spijt van deelname aan terreurgroep

Sympathie

De in 2015 weggelopen Begum, zei dat de tijd bij de terreurgroep “haar sterker heeft gemaakt”. Begum vertelde aan Sky News: “Mensen zouden sympathie voor me moeten hebben na alles wat ik heb meegemaakt. Ik wist niet waar ik aan begon toen ik wegging. Ik hoopte dat ik misschien omwille van mij en mijn kind zou terug kunnen komen, omdat ik niet voor eeuwig in dit kamp kan leven", zo meldt The Sun. 

Kamp

De tiener vluchtte als 15-jarige naar Syrië en trouwde daar met een Nederlandse IS-strijder, Yago Riedijk met wie ze drie kinderen kreeg. Twee van hen vonden de dood door ondervoeding. Ze werd vorige week door een journaliste van de Times gevonden in een vluchtelingenkamp en vertelde dat ze bang is dat ook haar derde baby de dood zal vinden in het kamp en daarom hoopt ze terug te kunnen keren naar Groot-Brittannië.

Overheid

Het is niet duidelijk of Groot-Brittannië zou kunnen voorkomen dat Begum uiteindelijk terugkeert naar het VK. De ouders van de 19-jarige raadplegen hun advocaat om juridische stappen te ondernemen tegen de overheid om hen te dwingen de tiener terug naar het land te laten gaan. Koerdische functionarissen hebben ook geëist dat het VK voldoet aan zijn “morele en wettelijke plicht” om Begum en andere Britse ISIS-leden die in Syrië vastzitten te repatriëren.