Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Kritiek op Griekse behandeling van migranten

STRAATSBURG (ANP) - De omstandigheden waaronder illegale migranten in Griekse politiebureaus en opvangcentra worden behandeld zijn op sommige plekken beneden alle peil. Mannen, (zwangere) vrouwen en kinderen van verschillende nationaliteiten worden op elkaar geperst met 1 tot 1,5 vierkante meter ruimte per persoon.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Dat constateert het Comité ter Voorkoming van Marteling van de Raad van Europa in een rapport na een bezoek aan Griekenland vorig jaar. Ook de gezondheidszorg liet in de opvangcentra te wensen over. Migranten klaagden daarnaast dat ze regelmatig van agenten een mep kregen en werden geduwd of geschopt.

Vooral in een detentiecentrum in Fylakio vlak bij de Turkse grens, waar migranten wachten op hun uitzetting, schrokken delegatieleden van wat ze aantroffen. In één ruimte werden 95 mensen gepropt, die weken tot soms maandenlang een vierkante meter leefruimte voor zichzelf hadden. In een politie- en grenskantoor in Isaakio in het oosten van Griekenland werden 41 buitenlanders aangetroffen die in een vuil onderkomen met voor elk 1,5 vierkante meter ruimte moesten overnachten. Een onmenselijke en vernederende behandeling is verboden volgens het Europese verdrag van de mensenrechten.

Het comité roept Griekenland op de situatie aan te pakken.