Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

NPO relativeert slechte kijkcijfers telefilms

HILVERSUM - De telefilms, zes speelfilms die speciaal voor een televisiepremière door NPO worden gemaakt, zijn dit jaar niet goed bekeken. Het was voor het eerst dat de reeks films in de voorjaarsvakantie achter elkaar ‘s middags werd uitgezonden. De slechtst bekeken titels was Tand des Tijds, die op donderdag 21 februari slechts 5000 kijkers wist te boeien. Andere titels, zoals Hiernamaals van Willem Bosch en Het Irritante Eiland van de broers Tim en Wart Kamps, werden door rond de 30.000 mensen gezien.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

In een reactie stelt de NPO dat “ook kinderen tegenwoordig volop on demand kijken”, aldus een woordvoerder. “Daar zet NPO met Telefilms op in. Zo kent deze nieuwe reeks al bijna 50.000 streamstarts. NPO heeft voor de Telefilms voor lange tijd de uitzendrechten en de films gaan generaties van kinderen mee.”

De zegsman erkent dat het nieuwe gekozen uitzendtijdstip “een proef was''. ''Daarbij was het best goed weer; kinderen spelen dan wellicht toch liever buiten.” In het verleden werden telefilms die zich op jongeren richtten op zondagochtend uitgezonden.”

Grote bioscoophits

Het initiatief voor de telefilms werd bijna twintig jaar geleden genomen om de Nederlandse film een stimulans te geven. In het verleden trokken goed bekeken titels tussen de 500.000 en 800.000 kijkers. Bovendien stelt NPO dat er veel online wordt ‘teruggekeken’; concrete cijfers op dit gebied zijn echter lastig te verkrijgen.

Een aantal telefilms, zoals Jongens, Aanmodderfakker en Matterhorn, deed het bovendien heel goed in het buitenland op festivals. Sommige titels behaalden zelfs de bioscoop, zoals Het Schnitzelparadijs van Martin Koolhoven die bijna 350.000 bezoekers trok. Andere producties, zoals Loverboys van Lodewijk Crijns, kregen een tweede leven op scholen waar de film als lesmateriaal wordt gebruikt.