Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Arts verwijdert per ongeluk verkeerde bijbal patiënt

Bij een 49-jarige man uit Borger-Odoorn is per ongeluk de verkeerde bijbal verwijderd. De rechterbal was ontstoken, maar de linkerbal is door de uroloog weggehaald.

Arts verwijdert per ongeluk verkeerde bijbal patiënt

Pijl

In december 2017 ging de patiënt in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen onder het mes bij een uroloog. Zijn linkerbijbal was chronisch ontstoken, en in overleg met de artsen had de man besloten om de bal te laten verwijderen, maar dat ging mis. De uroloog verwijderde de verkeerde bal doordat hij de vaste procedures voorafgaand aan een operatie, niet goed zou hebben doorlopen. Er was geen pijl gezet op de bal die moest worden verwijderd.

Onsteking

“Het is heel vervelend dat de ingreep verkeerd is gegaan”, zei de uroloog tijdens de zitting. “Het was een enorme shock toen meneer me na afloop liet zien dat ik de verkeerde kant had geopereerd.” Hij erkende dat het mis is gegaan, maar zei ook dat hij het idee had dat hij alle stappen goed had doorlopen. De patiënt besloot na de mislukte ingreep de rechterbijbal te laten zitten, en die is nog heftiger ontstoken geraakt.

Tuchtzaak

“Ik heb elke dag pijn aan mijn teelbal, mijn zaadleiders, met uitstraling naar de heupspieren, onderbuik en linkeronderrug”, zei hij tegen het tuchtcollege. De man kan niet meer wandelen, niet meer paardrijden en niet meer mountainbiken. Daarom besloot de man een klacht in te dienen, waarna een tuchtzaak in Groningen volgde. Ook vindt hij dat hij niet genoeg gehoord is na de operatie. “Ik belde naar het ziekenhuis en daar werd gelachen om mijn opmerking. Het werd gewoon ontkend.”