Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Massademonstratie Belfast voor homohuwelijk

BELFAST (ANP/RTR) - Duizenden demonstranten zijn zaterdag in Belfast de straat opgegaan om wettelijke erkenning van het homohuwelijk te eisen. Noord-Ierland is de enige regio in het Verenigd Koninkrijk waar het niet is toegestaan dat mensen van hetzelfde geslacht met elkaar trouwen. De betogers zwaaiden met regenboogvlaggen en droegen borden met teksten als "Liefde is een mensenrecht".

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

De Democratische Unionisten Partij (DUP), die de Britse regering van premier Therese May gedoogsteun verleent in Westminster, houdt wetgeving daarvoor tot dusver tegen. Opiniepeilingen wijzen de laatste jaren uit dat een meerderheid van de Noord-Ierse bevolking voorstander is van legalisering van het homohuwelijk.

Sara Canning, de partner van journaliste en LGBT-activiste Lyra McKee die in april werd vermoord, liep vooraan in de protestmars. Ze vertelde dat McKee en zij trouwplannen hadden. "We betalen belasting, zijn onderworpen aan dezelfde wetten, waarom zouden we dan niet dezelfde rechten ten aanzien van het huwelijk mogen hebben?'', aldus Canning. May werd opgeroepen het beoogde wetsvoorstel te presenteren in het Britse parlement en de DUP te passeren.