Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Voetbalsters voor het eerst naar de Spelen

VALENCIENNES (ANP) - De Nederlandse voetbalsters doen volgend jaar in Japan voor het eerst mee aan de Olympische Spelen. De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman plaatste zich zaterdag met een zege op Italië (2-0) voor de halve finales van het WK en behoort daardoor tot de beste drie Europese landen op de mondiale eindronde. Engeland heeft zich ook al geplaatst voor Tokio. Duitsland en Zweden strijden zaterdagavond in Rennes om het laatste olympische ticket.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

In tegenstelling tot bij de mannen, waar de olympische selecties moeten bestaan uit spelers tot 23 jaar aangevuld met maximaal drie oudere dispensatiespelers, wordt bij de vrouwen geen leeftijdslimiet gehanteerd. De Nederlandse voetbalsters deden nog nooit mee aan de Spelen. Sinds 1996 behoort voetbal voor vrouwen tot het olympische programma.

Bij de mannen is voetbal al sinds 1900 onderdeel van het programma van de Spelen, behalve in 1932. De Nederlandse voetballers waren in de begintijd een vaste klant op de Spelen, maar sinds Helsinki 1952 deden ze nog maar één keer mee: bij Peking 2008. Als Europees kampioen van 2007 plaatste Jong Oranje zich toen voor de Spelen. De ploeg van de toenmalige bondscoach Foppe de Haan haalde in Peking de kwartfinales, waarin het Argentinië van onder anderen Lionel Messi, Sergio Agüero en Angel Di Maria na verlenging te sterk was (1-2).

Het olympische voetbaltoernooi wordt volgend jaar door heel Japan gespeeld, met zeven stadions in zes steden. Twee daarvan liggen in Tokio zelf, de andere in Sapporo, Rifu, Kashima, Saitama en Yokohama. Het olympische voetbaltoernooi begint op 22 juli 2020, twee dagen voor de officiële openingsceremonie. De finale is op 7 augustus.