Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

'Ruimterots is geen ufo'

COLLEGE PARK (ANP) - Een opvallende ruimterots die in 2017 werd ontdekt, is geen ruimteschip van een andere planeet. Dat schrijven onderzoekers in de nieuwste editie van wetenschapsblad Nature Astronomy maandag. Wat de rots wel is, weten ze nog niet. "We hebben nog nooit zoiets gezien, het is nog altijd een mysterie. De gedachte van een ruimteschip is leuk, maar er zijn veel natuurlijke fenomenen die de rots kunnen verklaren", aldus onderzoeker Matthew Knight.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

De rots kreeg de naam 'Oumuamua. Dat is Hawaïaans voor 'boodschapper van ver die als eerste aankomt', omdat een telescoop op Hawaï hem als eerste zag. 'Oumuamua is de eerste ontdekte bezoeker van buiten ons zonnestelsel. Waarschijnlijk zweeft hij al honderden miljoenen jaren door de Melkweg, niet gebonden aan een ster.

'Oumuamua is roodkleurig en heeft de vorm van een sigaar. Hij is ongeveer veertig meter breed en vierhonderd meter lang. Dat is opvallend, omdat de asteroïden en kometen in ons zonnestelsel veel minder uitgerekt zijn. Bovendien draait hij snel rond, zoals een fles frisdrank op de grond. Vanwege zijn vreemde uiterlijk en gedrag ontstonden al snel verhalen dat 'Oumuamua niet natuurlijk zou zijn.

De onderzoekers verwachten dat er nog veel meer van zulke rotsen onderweg zijn naar ons zonnestelsel. Ze willen die bestuderen met een nieuwe telescoop in Chili, die over een paar jaar in gebruik moet worden genomen.