Oranje haalt de rust in WK-finale met 0-0

LYON (ANP) - Na de eerste helft van de WK-finale tussen de Nederlandse voetbalsters en de Verenigde Staten staat het nog steeds 0-0. De beste kansen in Lyon waren voor de Amerikaanse vrouwen, maar keepster Sari van Veenendaal hield Oranje weer op de been.

De Amerikaanse 'tornado' die in het eerste kwartier werd verwacht bleef uit. De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman kwam de openingsfase, waarin 'Team USA' op dit WK in iedere wedstrijd scoorde, vrij gemakkelijk door. Pas in het laatste kwartier voor rust waren er grote kansen voor de Amerikaansen, via Samantha Mewis en twee keer Alex Morgan, maar Van Veenendaal voorkwam een tegentreffer.

Oranje weet de titelverdediger verder aardig in bedwang te houden met een aangepast 4-4-2-systeem. Oranje speelt niet het vertrouwde 4-3-3, maar met de snelle Lineth Beerensteyn in de punt van de aanval en Vivianne Miedema daar kort achter.