Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Dodelijke duo's Deel 11 De Beltway Snipers

De meeste beruchte moordenaars handelen alleen, maar soms duikt er een partnerschap op tussen twee geliefden, vrienden of broers. En kijk dan maar uit, want vrijwel al deze dodelijke duo's zijn legendarisch.

snipers

De meeste beruchte moordenaars handelen alleen, maar soms duikt er een partnerschap op tussen twee geliefden, vrienden of broers. En kijk dan maar uit, want vrijwel al deze dodelijke duo's zijn legendarisch. Alles is immers beter met zijn tweeën... ook moord.

Maandag 7 oktober 2002. Bowie, Maryland (VS). De 13-jarige Iran Brown zit te balen in de auto van zijn tante Tanya. Hij komt wéér te laat op school, de Benjamin Tasker Middle School. De derde keer alweer deze maand. Dat wordt dus gegarandeerd nablijven. En dat terwijl hij die ochtend toch ruim op tijd had kunnen zijn, ware het niet dat hij door die eikel van een chauffeur al een paar minuten na vertrek uit de schoolbus werd gezet. Omdat hij snoep zat te eten. Wat een gezeur! Omdat het te ver lopen is naar school, rent Brown naar het huis van zijn in de buurt wonende tante en smeekt haar om hem naar school te brengen. Eenmaal bij de school parkeert Tanya de wagen en stapt Iran uit. Hij loopt een paar stappen wanneer hij ziet dat zijn veters niet goed vast zitten. Hij zet zijn schooltas neer om de boel te strikken, staat op, hoort een luide knal en voelt daarna opeens een stekende pijn in zijn borst. Iran kijkt omlaag en ziet een gat in zijn nieuwe shirt. Ook dat nog! Plots wordt het gat rood; er sijpelt bloed via zijn shirt omlaag. Iran kijkt zijn nog in de wagen zittende tante aan, wanneer het hem begint te dagen. “Tante Tanya, ik ben geraakt door een kogel.” Op eigen kracht loopt hij terug naar de auto, waar hij in de armen van zijn aanstormende tante in elkaar zakt. Tanya, een verpleegkundige, zet haar neefje in de auto en scheurt richting het Washington Children’s Hospital, waar ze werkt.

Door haar snelle handelen overleeft Iran Brown de aanval van de mannen die in die maand oktober dood en verderf zaaien in de regio rond de Amerikaanse hoofdstad Washington. Wanneer opgetrommelde agenten onderzoek doen op de plaats waar Iran Brown is neergeschoten, vinden ze een kogelhuls en een tarotkaart. Op de kaart – de Dood – staat de tekst: “Dit is voor u, meneer de politieagent. Noem mij God. Geef dit niet vrij aan de pers.” Wanneer enkele dagen later opnieuw iemand ogenschijnlijk zonder enige reden wordt neergeschoten, vinden agenten een brief waarin de schutters zich wederom God noemen en 10 miljoen dollar (bijna 9 miljoen euro) eisen om te stoppen. Voldoet de politie hier niet aan, dan slaan de DC Snipers of de Beltway Snipers, zoals de dan nog anonieme daders worden genoemd, opnieuw toe.

Helse jeugd

John Allen Muhammed komt op oudjaarsdag 1960 als John Allen Williams ter wereld in Baton Rouge, Louisiana. Op jonge leeftijd slaat het noodlot toe wanneer bij moeder Eva uitgezaaide borstkanker wordt geconstateerd. Het gezin met moeder Eva, vader Ernest en in totaal vijf kinderen vertrekt naar New Orleans, waar Eva onder behandeling gaat. Het mag niet baten. Op 3-jarige leeftijd verliest de jonge John zijn moeder en kort daarna ook zijn vader, die vanwege het verdriet om zijn overleden vrouw op een dag niet meer thuiskomt. De kinderen komen terecht bij Eva’s vader, een man die met ijzeren hand de orde in huis handhaaft. Ook een inwonende oom mishandelt de kinderen jarenlang, tot hij een ander kind met een leren riem doodslaat en levenslang de gevangenis in moet. “John heeft een verschrikkelijke jeugd gehad,” zo zou jongere broer Edward later getuigen. “We werden allemaal dagelijks geschopt en geslagen, maar het leek wel alsof ze het vooral op John gemunt hadden. Ik herinner me goed dat opa John dwong om de bougie van een grasmaaier vast te houden, waarna hij aan het koord trok en de maaier aanzwengelde. De schok die hij kreeg leverde hem tweedegraads brandwonden aan zijn handen op. Het was een hel.”

Wil je het hele artikel over de Beltway Snipers lezen?  De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel met daarin nog veel meer moois Ook is die hier te bestellen.  Alleen benieuwd naar dit artikel? Lees dit artikel dan op Blendle..