Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Verdachten handgranaat ADO voor rechter

DEN HAAG (ANP) - Drie mannen uit Amsterdam die verdacht worden van het ophangen van een handgranaat bij het supportershome van ADO Den Haag, moeten volgende week voor het eerst voor de rechter verschijnen. Het explosief werd op 9 april gevonden bij het gebouw naast het stadion van de eredivisieclub.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

De mannen - van 18, 18 en 20 jaar oud - worden verdacht van bedreiging, het voorhanden hebben van een granaat en vernieling. Ze zitten alle drie nog in de cel.

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) haalde de granaat direct weg. Bij de plek waar de granaat was geplaatst, waren drie andreaskruisen op het gebouw getekend. Vermoedelijk werd daarmee het stadswapen van Amsterdam bedoeld.

Vergelding

Mogelijk ging het om een vergelding voor acties van Haagse voetbalfans. In februari werden verschillende plekken in Amsterdam beklad met groene en gele verf, de clubkleuren van ADO Den Haag. Ook het bekende standbeeld de Dokwerker werd besmeurd met verf.

De zaak dient donderdag in de rechtbank in Den Haag. Het gaat om een inleidende zitting, de zaak wordt nog niet inhoudelijk behandeld.