Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Vriendschappelijke banden

Elke week schrijft onze chef misdaad Vico Olling een column voor ons blad. Dit keer uit hij kritiek op de manier waarop het OM omgaat met motorclub Veterans MC, een club voor Nederlandse militairen en veteranen.

Vriendschappelijke banden

Elke week schrijft onze chef misdaad Vico Olling een column voor ons blad. Dit keer uit hij kritiek op de manier waarop het OM omgaat met motorclub Veterans MC, een club voor Nederlandse militairen en veteranen.

‘De kogel is door de kerk of het mes is in de rug... hoe je het maar wil formuleren... ik krijg geen VGB meer, dus in beroep en naar de rechter (lange adem). Voor nu einde militair... tot zover.’ Het is een kort en zakelijk bericht van Maurice Murphy, dat aan duidelijkheid niets te wensen overlaat. De man krijgt geen VGB, oftewel verklaring geen bezwaar, die ambtenaren van bijvoorbeeld het ministerie van Defensie moeten hebben om als militair actief te mogen zijn. Maurice Murphy heet eigenlijk Maurice Vissers, maar hij dankt zijn bijnaam aan het feit dat hij vicepresident is van het chapter Murphy van de Veterans MC.

De Veterans MC is een motorclub die door het Openbaar Ministerie in 2016 al is aangeduid als een club die niet het stempel OMG (Outlaw Motorcycle Gang) krijgt. De leden zijn vaak werkzaam als militair of zijn, zoals de naam al doet vermoeden, veteranen die voor ons land in oorlogen hebben gevochten of naar conflictgebieden zijn afgereisd. Veterans MC wordt door justitie uitdrukkelijk NIET als criminele organisatie aangemerkt.

‘Schande! Dat een vrij land als Nederland zo met zijn veteranen omgaat’

 

De afgelopen tijd liggen er nogal wat clubs onder vuur: onder andere Satudarah, Bandidos en Hells Angels zijn verboden door de rechter. En hoewel het laatste woord daarover nog lang niet is gezegd, er lopen nog vele hoger beroepen naar aanleiding van die verboden, hebben leden van die clubs een probleem als ze bijvoorbeeld agent of militair willen worden. Dan is een VGB noodzakelijk, en die krijgen ze dus niet als ze lid zijn van een van die clubs.

Waarom krijgt Maurice Vissers als lid van de Veterans MC, in de ogen van justitie dus een ‘goede’ club, dan geen VGB? hoor ik u denken. Welnu, dat komt omdat hij als vicepresident van dat Murphy-chapter contact heeft (gehad) met Hells Angels-leden. Volgens Michael Ruperti, de advocaat van Vissers, maakte hij af en toe een praatje met ze als ze elkaar bijvoorbeeld tegenkwamen op een feestje.

Ook advocaat Geert-Jan Knoops bemoeit zich met de kwestie. Op Twitter plaatst hij de tweet: ‘Defensie schorst voor het eerst militair om banden motorclub. Is nu ook Nederlandse Staat en Koningshuis een ‘veiligheidsrisico’ voor burgers omdat het ‘vriendschappelijke banden’ onderhoudt met bepaalde regimes..?’ Met hashtag #Khashoggi eronder, waarin hij fijntjes verwijst naar de in 2018 waarschijnlijk in de Saoedische ambassade in Istanboel vermoorde Arabische journalist. Veel mensen denken dat dit in opdracht van het Saoedische regime is gebeurd. Knoops refereert in zijn tekst ook aan het ogenschijnlijk gezellige contact dat koningin Máxima recentelijk had met de omstreden kroonprins van het Saoedische koningshuis Mohammed bin Salman. Volgens velen was dat vanwege de moord op journalist Khashoggi volstrekt ongepast.

Hoewel de regels dus duidelijk zijn dat je als lid van een motorclub, of -bende, geen VGB krijgt om je beroep als bijvoorbeeld militair uit te voeren, worden deze nu verruimd door het VGB te weigeren aan mensen die bij een bonafide motorclub zitten, maar contact hebben met een OMG. Dat is wat nu bij Maurice Vissers gebeurt en dat klopt niet. Dat is een verruiming van de regels. Vissers gaat naar de rechter om dit aan te vechten. Zijn bericht op Facebook is op het moment dat ik dit schrijf 82 keer gedeeld. Mensen hebben in totaal 683 opmerkingen eronder geplaatst, veelal steunbetuigingen. De teneur van die reacties is: ‘Schande! Dat een vrij land als Nederland zo met zijn veteranen omgaat.’

En zo is het.

Je leest deze column van Vico Olling en veel meer misdaadnieuws in editie 32 van Panorama, die vanaf morgen (woensdag 7 augustus) in de winkel ligt. Je vindt de Panorama bij de boekhandel, sigarenboer, supermarkt en menig tankstation. Abonneren kan natuurlijk ook gewoon en wel via deze link. Daarnaast kun je ons ook vinden op Blendle.