Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

'Vloggers maakten inschattingsfout bij betreden alienhoofdstad'

De twee Nederlandse vloggers die in Nevada op Area 51, een geheime locatie van de Amerikaanse luchtmacht, zijn opgepakt, waren niet van plan de regels te overtreden. Ties Granzier en Govert Sweep hebben een inschattingsfout gemaakt, zegt Thomas Scherpenzeel, die de zakelijke belangen van Ties behartigt.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

De twee werden maandag door de rechtbank in Las Vegas veroordeeld tot een geldboete van in totaal zo'n 4500 dollar. Volgens Scherpenzeel is er een schikking getroffen. Na de uitspraak moesten ze terug de cel in, totdat het bedrag is betaald. "Ze zijn aangeslagen dat ze weer de gevangenis in moesten. Dat hadden we niet verwacht."

Volgens de belangenbehartiger gaat het naar omstandigheden goed met de mannen. "We hopen dat ze op korte termijn naar huis kunnen. Het is ontzettend heftig waar ze in zijn beland. Al hun spullen zijn ook in beslag genomen." Hij wil vooraf niet het moment bekendmaken wanneer Ties en Govert naar Nederland terugkeren.

Buitenaardse wezens

De 20-jarige Ties Granzier uit het Limburgse Linne en de 21-jarige Govert Sweep uit het Brabantse Boxmeer, werden vorige week dinsdag opgepakt op verboden terrein van de zwaarbeveiligde militaire basis. Ze waren daar om een filmpje te maken over Area 51. Om daar te komen, hadden ze waarschuwingsborden genegeerd. Ze werden in de loop van donderdag vrijgelaten. Al decennia gaan er geruchten dat er bij Area 51 vliegende schotels en buitenaardse wezens worden bewaard.

Volgens Scherpenzeel waren de vloggers op vakantie in de Verenigde Staten en wilden ze zo'n twee weken blijven. "Ze waren samen op reis en hadden hun camera's mee, omdat ze wat video's wilden maken." Wat ze precies van plan waren bij Area 51, kan de belangenbehartiger niet zeggen. "Het was in elk geval geen geplande actie en ze hadden niet de intentie het randje op te zoeken."

Belofte

In een filmpje dat maandag door de Amerikaanse politie online is gezet, kwamen ook de vloggers aan het woord. Ze beloven niet meer voor problemen te zorgen en zeggen blij te zijn als ze eenmaal weer naar Nederland mogen. "Het is allemaal een beetje uit de hand gelopen", aldus Ties.

Govert is een 'urban explorer', die filmpjes maakt over verlaten gebouwen. Ties richt zich vooral op opvallende acties. Zo maakte hij eerder dit jaar een boot van ducttape. Govert heeft 308.000 abonnees, Ties ruim 735.000.