Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Rutte: in toekomst meer bedreigingen

DEN HAAG (ANP) - De risico's voor Nederland komen de komende jaren vooral uit het buitenland. Dat zei premier Mark Rutte in een reactie op de troonrede. Daarin gaf koning Willem-Alexander al een 'winstwaarschuwing' voor de toekomst af.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

"Nederland draait redelijk goed door lijkt het", aldus Rutte op een filmpje op Twitter. Maar er gebeurt volgens hem internationaal veel. "Eerder bedreigingen dan positief." Hij wijst dan op handelsconflicten en de "internationale politieke situatie". Amerika heeft ruzie met China en in de Golf-regio lopen de spanningen op.

Het is volgens hem belangrijk nu het economisch nog goed gaat om "Nederland zo fit mogelijk te houden". Op korte termijn gaat het dan volgens hem om bijvoorbeeld lastenverlichting en extra investeringen. Daarnaast moet er ook gekeken worden naar het verdienvermogen op de lange termijn zodat zaken als sociale zekerheid behouden kunnen blijven.

Rutte concludeert dat het "een jaar van veel uitvoering wordt" waarbij scherp gelet zal worden op internationale ontwikkelingen.