Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Defensie zet in op herstel en modernisering

DEN HAAG (ANP) - Herstel en modernisering van het leger staan ook het komend jaar centraal bij Defensie. De begroting van het departement komt uit op ruim 11 miljard euro. "We zetten stappen vooruit", aldus minister Ank Bijleveld.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Het ministerie krijgt er volgend jaar opnieuw geld bij, bleek al uit de Voorjaarsnota (51 miljoen euro). Maar de NAVO-norm van 2 procent wordt in 2024 niet gehaald. Dat blijft steken op 1,35 procent. "Verdere investeringen in veiligheid blijven nodig."

Het extra geld is ook nodig omdat de wereld onrustiger wordt. De groeiende instabiliteit en de dreigingen die onvoorspelbaarder worden, zorgen ervoor dat "een groter beroep op Defensie in binnen- en buitenland" wordt gedaan, aldus de bewindsvrouw.

Extra gevechtsvliegtuigen

Het ministerie gaat volgend jaar negen extra F-35's kopen. Die komen bovenop de 37 gevechtsvliegtuigen die al zijn besteld. De vier luchtverdedigings- en commandofregatten van de marine krijgen nieuwe sensors en radars. Ook gaat er extra geld naar de special forces.

Dit jaar sloot het ministerie na lang onderhandelen een nieuwe cao af voor het personeel. De hoop is dat dat helpt bij het werven en behouden van personeel. Defensie komt duizenden mensen tekort. Achterstanden bij kazernes worden met voorrang weggewerkt, zegt staatssecretaris Barbara Visser.