Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Activisten Hongkong naar Amerikaans Congres

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - Prominente activisten uit Hongkong hebben verklaringen afgelegd voor een commissie van het Amerikaanse Congres. Daar kwam een conceptwet aan de orde die grote gevolgen kan hebben voor de handelsrelatie tussen hun Aziatische metropool en de Verenigde Staten.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

"Dit is geen pleidooi voor zogenoemde 'buitenlandse inmenging' of voor onafhankelijkheid voor Hongkong", zei zangeres en activist Denise Ho. "Dit is een pleidooi voor universele mensenrechten. Voor democratie. Voor de vrijheid zelf te kiezen."

In Hongkong is de afgelopen maanden massaal gedemonstreerd. Die protesten draaiden aanvankelijk om wetgeving die de uitlevering van verdachten aan China mogelijk zou maken. Activisten in de voormalige Britse kolonie kwamen later ook met aanvullende eisen

Eigen handelsrelatie

Hongkong is tegenwoordig onderdeel van China, maar heeft een eigen handelsrelatie met de VS. Daar wordt nu gewerkt aan wetgeving die kan leiden tot het opschorten van die speciale status. De VS gaan dan jaarlijks beoordelen of de autoriteiten in Hongkong de mensenrechten en rechtsstaat voldoende respecteren.

De activisten hopen dat de VS maatregelen nemen om burgerrechten in hun stad te beschermen. "Peking kan niet van twee walletjes eten door alle economische voordelen te genieten van de status van Hongkong in de wereld, terwijl ze onze sociopolitieke identiteit vernietigen", zei de bekende activist Joshua Wong (22) in Washington.