Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Speciaal team kijkt naar beveiliging advocaten

DEN HAAG (ANP) - Naar aanleiding van de moord op de advocaat van kroongetuige Nabil B. is een speciaal team samengesteld onder regie van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid dat kijkt naar de beveiliging van advocaten. "Dit team heeft de bevoegdheden om de beveiliging en bewaking te activeren respectievelijk te intensiveren op een wijze die bescherming biedt tegen deze dreiging", aldus minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid).

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Het team gaat kijken wat nodig is om advocaten "veilig en ongestoord" te laten functioneren, laat Grapperhaus aan de Tweede Kamer weten. "In dit team wordt ook nadrukkelijk bekeken wat voor de betrokken beroepsgroepen nodig is om veilig en ongestoord te kunnen functioneren."

Grapperhaus noemt de moord op advocaat Derk Wiersum een "aanslag op de rechtsstaat. De georganiseerde misdaad is wéér een grens overgegaan. Ik begrijp de schok en emoties bij officieren en rechters heel goed."

Of de overheid tekort is geschoten in deze zaak, na de eerdere moord op de broer van de kroongetuige, wil Grapperhaus nog niet zeggen. "We moeten één ding niet vergeten, dit is een georganiseerde misdaad die we als samenleving - en daar was ik ook bij, als lid van de samenleving - hebben laten woekeren. Hier is nu weer een grens over gegaan. Ik zal dat ook in het kabinet heel duidelijk aan de orde stellen, hier moeten we heel hard tegenaan."