Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Kabinet wil 'geboortepapieren' permanent tonen

DEN HAAG (ANP) - De 'geboortepapieren' van Nederland moeten inderdaad permanent worden tentoongesteld, vindt het kabinet. Iedereen kan ze al wel inkijken in het Nationaal Archief, maar CDA en VVD hebben gelijk dat het royaler kan.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Het Plakkaat van Verlatinghe uit 1581, dat geldt als de onafhankelijkheidsverklaring van de republiek die later Nederland zou worden, en twee andere historische documenten moeten voortaan altijd zichtbaar zijn voor bezoekers van het archief in Den Haag. Regeringspartijen VVD en CDA hadden ze liever tentoongesteld op een plek waar meer mensen ze kunnen vinden. Maar dat lukt niet, zegt Rutte. De eeuwenoude stukken zijn daarvoor te kwetsbaar.

CDA en VVD zien liefst dat ook de Unie van Utrecht uit 1579 en de Apologie van Willem van Oranje, die een jaar jonger is, permanent te zien zijn. Beide documenten speelden een cruciale rol in de opstand tegen koning Filips II, die leidde tot de onafhankelijke Republiek der Nederlanden.

Rutte wijst erop dat in het gebouw van de Tweede Kamer ook een replica hangt van het Plakkaat, dat vorig jaar is verkozen tot 'pronkstuk van Nederland'.