Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Minister: tip tegen topcrimineel beter belonen

DEN HAAG (ANP) - Ook justitieminister Ferd Grapperhaus vindt dat de gouden tip die tot de aanhouding van topcriminelen leidt, beter beloond moet worden. Hij laat doorschemeren dat hij het eens is met een groot deel van de Tweede Kamer, dat een hoger tipgeld bepleit.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

De roep om hogere beloningen voor tipgevers klinkt weer sinds de moord op advocaat Derk Wiersum, die een kroongetuige bijstond in een zaak over een reeks liquidaties. Voor de opsporing van de hoofdverdachte in dat onderzoek, Ridouan Taghi, is een beloning van 100.000 euro uitgeloofd. Dat is een voor Nederlandse begrippen uitzonderlijk hoog bedrag.

Maar volgens onder anderen Tweede Kamerlid Chris van Dam (CDA) is dat nog veel te weinig. Er hoeven geen wetten te worden veranderd, benadrukt hij. Er moet anders worden gedacht. "Misdaadverslaggever Peter R. de Vries zei gisteren dat je aan 2,5 miljoen moet denken, ik dacht aan een miljoen. Ik denk dat politie en justitie dit het beste kunnen inschatten."

Ook Attje Kuiken van de PvdA denkt dat er aan bedragen in de orde van een miljoen moet worden gedacht. "Als het verhogen van tipgeld helpt om de zwijgcultuur te doorbreken en deze criminelen te ontmaskeren en van straat te halen, ben ik daar voor."

Henk Krol (50PLUS) stelde eerder deze maand al voor de tipgelden flink te verhogen. Grapperhaus wilde dat toen eerst bestuderen en vervolgens de Kamer bijpraten. Maar hij voelt er wel voor, liet hij donderdag al doorschemeren voor de camera van een verslaggever van talkshow Jinek.

De VVD staat "open voor alle opties", zegt Kamerlid Dilan Yesilgöz. "Als dit effectief zou zijn, gaan we het erover hebben." Maarten Groothuizen (D66) vindt ook dat het moet worden overwogen, maar benadrukt dat er geen "gouden oplossing" bestaat. "We moeten bijvoorbeeld ook nadenken over de mate van strafkorting die een criminele getuige kan krijgen."