Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Russische acteur vrij na rel over veroordeling

Een Russische acteur die tot een jarenlange gevangenisstraf was veroordeeld voor geweld tegen de politie, wordt vrijgelaten nadat grote ophef was ontstaan over zijn zaak. Die krijgt veel aandacht omdat de arrestatie is gefilmd en bekende Russen het voor de man opnemen.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

De politie arresteerde de 23-jarige Pavel Oestinov vorige maand bij een protest van de oppositie. Hij had zich volgens de autoriteiten verzet tegen zijn aanhouding. Daardoor zou een agent letsel hebben opgelopen aan zijn schouder. De rechter legde de acteur vervolgens 3,5 jaar cel op.

De veroordeling leidde tot een storm aan kritiek, onder meer omdat de rechter had geweigerd filmpjes van de arrestatie toe te laten als bewijs. Op die beelden is te zien dat agenten de acteur plots hardhandig inrekenen. Die zei dat hij helemaal niet meedeed aan de betoging, maar alleen een omstander was.

Beroemde Russen spraken op sociale media schande over de uitspraak. Zij bereikten zo een miljoenenpubliek. De rechtbank heeft nu besloten dat Oestinov zijn hoger beroep in vrijheid mag afwachten, berichten Russische media. Hij komt naar verwachting later op de dag op vrije voeten.