Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

PSV laat favorietenrol opnieuw aan Ajax

EINDHOVEN (ANP) - De aanloop naar de topper tussen PSV en Ajax in de eredivisie vertoont veel overeenkomsten met een jaar geleden. Toen stonden beide topclubs in precies hetzelfde weekeinde tegenover elkaar. Ajax kwam als favoriet naar Eindhoven en dat is, zeker volgens PSV-trainer Mark van Bommel, ook nu het geval. "Ze hebben ontzettend veel geld en kunnen veel geld uitgeven. Zo ver zijn wij nog niet", zei hij vrijdag.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

PSV sloeg vorig jaar met 3-0 hard toe en profiteerde toen optimaal van het op de wedstrijddag geblesseerd wegvallen van Matthijs de Ligt. Erik ten Hag startte met Frenkie de Jong als centrale verdediger. Nog voor rust was het duel gespeeld.

Ook nu lijkt de laatste linie van de Amsterdammers het minst sterk, maar dat geldt voor PSV ook. Ajax-trainer Ten Hag zei vrijdag dat PSV bestaat uit een team van zes verdedigers met vier 'cowboys' voorop. Met die cowboys bedoelt hij de vier gevaarlijke aanvallers Bruma, Mohamed Ihattaren, Steven Bergwijn en topscorer Donyell Malen. "We hebben elf spelers. Als je met vier spelers voorin speelt en zes achterin heb je een heel groot gat daartussen", reageerde Van Bommel. "Het zijn wel 'cowboys' bij ons voorin, maar ze spelen wel samen."

Profiteren

Ajax zal zondag het spel willen maken en PSV hoopt in de omschakeling te profiteren. "We moeten doen waar we goed in zijn", aldus Ten Hag. "Ons eigen spel spelen, aanvallen. Dat we vorig seizoen daar met 3-0 verloren, zegt me niets. Ajax heeft wel vaker in Eindhoven verloren. Dat kunnen we doorbreken door uit te gaan van eigen kracht."

Aan het aanpassen van de tactiek, naar aanleiding van het duel van vorig jaar, heeft Ten Hag geen seconde gedacht. "We willen aanvallen in Eindhoven. Dat doen we ook tegen Madrid, Juventus en Lille. Het is een aansprekende wedstrijd, maar we spelen ongeveer om de drie dagen een aansprekende wedstrijd. Uiteraard worden we herinnerd aan die nederlaag daar, vorig seizoen. Maar wij werden kampioen, spelen Champions League en versloegen PSV in de Johan Cruijff Schaal. Tja."

Van de Beek

Mogelijk behoort Donny van de Beek weer tot de selectie. Ten Hag: "Hij heeft de groepstraining woensdag hervat. We gaan zijn activiteiten van de laatste dagen evalueren. Misschien dat hij mee kan. Maar ik ben niet bereid risico's met hem te nemen. Natuurlijk, PSV is een belangrijke wedstrijd. Er volgen echter nog veel meer belangrijke duels voor ons."

PSV hoopt op de rentree van Érick Gutiérrez. De Mexicaanse middenvelder ontbrak de laatste wedstrijden wegens een breukje in zijn rechterhand.