Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Mensen massaal de straat op voor klimaat

LONDEN (ANP/AFP/RTR) - In heel Europa zijn vrijdag mensen de straat op gegaan om zich aan te sluiten bij de klimaatprotesten. In Nederland, maar ook in België, Groot-Brittannië, Duitsland en enkele andere landen gingen mensen demonstreren. In totaal gaat het om honderdduizenden mensen.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

De eerste wereldwijde klimaatstaking volgt op acties van scholieren. Die zijn een reactie op het besluit van de Zweedse milieuactiviste Greta Thunberg (16) om niet naar school te gaan maar actie te eisen tegen klimaatverandering. Deze week was ze zelfs bij het Amerikaanse Congres om haar standpunten toe te lichten.

In Londen zouden vrijdag zeker 100.000 mensen de straat op gegaan zijn. In Brussel marcheerden circa 15.000 betogers door de binnenstad, en bij de Brandenburger Tor in Berlijn hebben naar schatting 80.000 mensen gedemonstreerd. Veel van hen droegen spandoeken bij zich. De massale demonstraties in Europa verliepen vreedzaam, al zijn er wel in enkele steden betogers opgepakt. Zo zouden er in Keulen tien mensen zijn vastgezet. Waarom is onduidelijk.

Niet alleen in Europa, maar ook in andere werelddelen hebben mensen betoogd. Ze eisen een beter klimaatbeleid.