Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Arabische partijen willen Gantz als premier

JERUZALEM (ANP) - De Arabische politieke partijen in Israël hebben voor het eerst in meer dan een kwart eeuw hun voorkeur uitgesproken voor een premier van Israël. Zij spraken zich uit voor Benny Gantz in de hoop zo een eind te maken aan het lange bewind van de huidige premier Benyamin Netanyahu.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Ze deden de aanbeveling bij de Israëlische president Reuven Rivlin, die zondag begon aan zijn eerste overleg voor de vorming van een regering. Hij ontmoette in Jeruzalem vertegenwoordigers van verschillende partijen die zetels behaalden bij de parlementsverkiezingen van 17 september.

Het blok Blauw en Wit van Gantz won de verkiezingen en behaalde 33 van de 120 zetels in het parlement. De Likud-partij van Netanyahu behaalde 31 zetels. Waarschijnlijk lukt het beide partijen niet om met hun bondgenoten een meerderheid van 61 zetels te halen.

President Rivlin, wiens functie bijna symbolisch is, zei zondagavond: "Ik ben ervan overtuigd dat het noodzakelijk is om een stabiele regering te vormen met de twee belangrijkste partijen, Likud en Blauw en Wit. Het is de wil van het volk."