Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Londen start 'Operatie Matterhorn'

LONDEN (ANP) - De Britse civiele luchtvaartautoriteiten zijn maandag begonnen met de 'Operatie Matterhorn". Daarmee worden toeristen die als gevolg van het bankroet van hun touroperator gestrand zijn, naar huis gehaald. Het gaat maandag alleen al om naar schatting 14.000 Britse toeristen.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

De ineenstorting van de oudste touroperator ter wereld, Thomas Cook, verlamt de multinational, waar wereldwijd circa een miljoen mensen mee op vakantie zijn. Onder hen zijn volgens The Daily Mail meer dan 160.000 Britten.

De regering is daarom met de grootste repatriëringsoperatie in vredestijd gestart. Het gaat ook om een veel grotere operatie dan na de ineenstorting van de Engelse luchtvaartmaatschappij Monarch Airlines in 2017, toen 110.000 toeristen met de inzet van 38 vliegtuigen naar huis gehaald werden.

Johnson weigerde steun

Aangenomen wordt dat de Operatie Matterhorn wordt uitgevoerd met circa 45 gecharterde vliegtuigen en twee weken in beslag neemt. Een Engelse krant meldde dat de belastingbetaler voor de Operatie Matterhorn naar schatting 100 miljoen pond (113 miljoen euro) moet neerleggen. Voor de redding van de kolossale touroperator vroeg het bedrijf de regering om 150 miljoen pond steun, maar premier Boris Johnson weigerde bij te dragen aan een financiële reddingsoperatie.

Thomas Cook begon in 1841 in Leicester met een georganiseerd treinreisje van nog geen 15 kilometer voor een club geheelonthouders naar Loughborough. Het bedrijf groeide snel, net als in die tijd het spoorwegnetwerk, de scheepvaart en later de luchtvaart. In 1928 deed de familie Cook het bedrijf van de hand. Het was van 1948 tot 1972 onderdeel van een staatsbedrijf.