Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Sierd de Vos gaat los in FIFA 20 (interview)

Een van de commentatoren van de nieuwe FIFA 20 game is Sierd de Vos. Wij spraken met El Sierd tijdens de lancering van de game.

Sierd de Vos gaat los in FIFA 20

Hoe is het om de stem van FIFA te zijn?

“Het is een heel grote eer. Het is de populairste voetbalgame en dus zien ze jou als een van de beste commentatoren van het land. Ze zeiden dat er een petitie was binnengekomen die 140.000 keer is ondertekend om mij als commentator te vragen.”

Kost het veel tijd?

“Ik ben alleenstaande werkende vader, wat lastig is. Dat betekent dat ik niet heel veel vrije tijd heb. Toch heb ik hiervoor tijd gemaakt. In totaal denk ik dat ik iets van 96 dagen er mee bezig was.”

Je bent een vrij uitbundige commentator. Heb je veel vrijheid in de game gekregen?

“Je hebt heel veel zinnen die je moet voorlezen. Dat is heel raar, aangezien je normaal altijd reageert op beeld. Toch is het voor mij niet helemaal vreemd omdat ik verschillende zinnen voorafgaand aan een normale wedstrijd al opschrijf tijdens mijn voorbereiding. Denk bijvoorbeeld aan mijn opmerking over Neres tijdens de halve finale van Champions League “Auping Nights, Neres Days. Een paar dagen ervoor viel het me op dat hij er altijd slaperig uitzag. Ik schreef het op en gebruikte het een paar dagen later.”

Zitten zulke zinnen er weer tussen?

“Jazeker, ik mocht naast alle zinnen ook veel zelf inbrengen. Mijn kennis in het voetbal heeft daar wel aan bijgedragen. Ik heb verschillende anekdotes in de game zitten die ik eerder heb gebruikt. Overigens niet alleen over het Spaanse voetbal, maar ook bij andere clubs en competities. De tips van goede restaurants ontbreken in ieder geval niet.”

Wat was de moeilijkste naam op uit te spreken?

 “De namen van mannen vond ik niet zo moeilijk. Bij de vrouwen was dat een ander verhaal. Ik volg het vrouwenvoetbal niet en dus waren ze allemaal nieuw voor me. Vooral Amerika was lastig aangezien daar veel dames zijn met een Franse naam. Dat was wel lastig.”

Tenslotte moeten het naast FIFA toch even over Spanje hebben, aangezien jij de grote kenner bent. Hoe kan het dat de topclubs niet overtuigen?

“Barcelona en Real Madrid wilden dit seizoen een aantal grote transfers doorvoeren die er niet van gekomen zijn. Daarom moesten spelers als Dembele, Raketic en Bale vertrekken. Dat is niet gebeurd, waardoor zij nu ongemotiveerd bij de selectie zitten. Atelitico Mardrid heeft veel geld uitgegeven maar daar is ook nog geen lijn van te zien op het veld. De top drie heeft het dus nog niet echt en dus zou dit seizoen zomaar een dark horse kampioen kunnen worden als Athletic Bilbao.”