Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Gamemodel Stefanie Joosten: ‘Mensen laten mijn hoofd op hun lichaam tatoeëren’

Het zal je beroep maar zijn: game-model. Stefanie Joosten (31) uit Roermond ‘acteert’ in videogames en kan nu in Tokio niet meer over straat. Even bellen!

‘Mensen laten mijn hoofd op hun lichaam tatoeëren’

Game-model?

“Jazeker. Gamen is een enorme business die alleen maar groeit, dus het neerzetten van de karakters wordt ook steeds professioneler. Zo word ik ingehuurd om een rol in een computerspel te vertolken. Eigenlijk is het hetzelfde als acteren in een film. Ik trek een pak aan met sensoren, sta voor een green screen en speel scènes met andere acteurs. Tegenwoordig acteren zelfs sterren als Keanu Reeves in games.”

In games kunnen wij jou gewoon herkennen?

“Klopt. Mijn lichaam en gezicht zijn helemaal ingescand voor de rol van Quiet in Metal Gear Solid V, een grote productie die vooral in Japan populair is. Op straat in Tokio word ik tegenwoordig zelfs nageroepen. Ben jij Quiet, vragen ze dan. Dat is echt heel raar en went nog steeds niet. Een game duurt vijftig tot honderd uur, dus daarin zien ze mij de hele tijd, terwijl je in films de hoofdpersoon hooguit twee uur ziet. Ze bouwen dus echt een band met jouw personage op.”

Dus je hebt ook fans?

“Ik ben door mijn rollen in games weleens te gast bij een comic con, dat is zo’n beurs voor games, strips en andere fantasiewerelden. Echt een gekkenhuis! Mensen zijn daar verkleed als mij. Ik ben stomverbaasd dat ze zelfs tattoos van mijn gezicht en handtekening op hun lichaam hebben. Laatst kwam er een meisje, ook verkleed als mijn personage, naar mij toe om te zeggen dat ik haar grote voorbeeld ben. Dat is echt het meest aandoenlijke wat ik ooit heb meegemaakt. Voor hen is het echt een manier van leven.”

Hoe ben je hierin terecht gekomen?

“Ik studeerde een paar jaar geleden in Japan en daar ben ik gescout als model. Rond die tijd begon ik ook met acteren. Aan mijn agentschap werd gevraagd of ze iemand wisten die een huurmoordenaar kon spelen in de game Metal Gear Solid. Echt iets voor mij, dat wist ik meteen. Ik gamede vroeger veel en zat dus al in het wereldje. Ik heb auditie gedaan en de rol gekregen. Daar heb ik drie jaar lang mijn mond over moeten houden totdat de game uitkwam. Dat was misschien wel het meest lastige.”

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Photo:@kurodakei1991 Model:@stefaniejoosten

Een bericht gedeeld door KEI KURODA (@kurodakei1991) op

Kun je ervan leven?

“Van mijn rol in Metal Gear Solid V wel. Je krijgt net zoveel betaald als normaal acteerwerk, maar dat zijn nog niet de bedragen uit Hollywood. Het heeft voor mij wel deuren geopend naar de normale filmwereld. Ik heb al mogen meespelen in Nederlandse en Belgische films als Hostage X en Transit 17. Ik hoop dat ik daarin nog echt kan groeien.”

Ben je nog weleens in Nederland? 

“Jawel hoor. In november sta ik op een techbeurs - Bright Day heet het – in de Expo Haarlemmermeer. Daar zal ik vertellen over de techniek achter games. Erg interessant voor een heel ander publiek dan tijdens een comic con!” 

De foto's bij dit artikel zijn afkomstig van de Japanse fotograaf Kei Kuroda.