Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Amateurs Feyenoord stoten aandelen Kuip af

ROTTERDAM (ANP) - Sportclub Feyenoord, de amateurtak van Feyenoord, heeft tijdens een bijzondere algemene ledenvergadering besloten de aandelen in De Kuip over te hevelen naar De Kromme Zandweg BV. Dat maakt de realisatie van een nieuw voetbalstadion in Rotterdam-Zuid iets makkelijker.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Uiteindelijk was 92 procent van de leden voorstander van deze stap. De uitslag van de stemming is voor de Stichting Vrienden van de Kuip aanleiding om juridische stappen tegen Sportclub Feyenoord te gaan onderzoeken.

De amateurs op Varkenoord hebben door beslissingen uit het verleden een meerderheidsbelang van 53 procent in Stadion Feijenoord NV, de exploitant van de historische voetbaltempel. Woensdagavond konden de leden kiezen voor het plan van het bestuur, met De Kromme Zandweg BV, of voor een aanbieding van de Stichting Vrienden van de Kuip. Met overgrote meerderheid werd besloten om de aandelen over te doen aan de BV.

Volgens het AD ontvangt de amateurtak voor de deal vanaf 2023 jaarlijks 275.000 euro van de stadionorganisatie, veertig jaar lang. Het totaalbedrag komt daarmee op 11 miljoen euro voor de aandelenoverdracht.

De Kromme Zandweg, opgezet vanuit het bestuur van Sportclub Feyenoord, heeft als doel om de aandelen op termijn over te doen aan de NV, zodat de bouw van de nieuwe Kuip in Feyenoord City overzichtelijker zal verlopen. Stichting Vrienden van de Kuip daarentegen wil De Kuip door middel van een renovatie zien te redden.

"We vinden de nieuwbouw een te groot financieel risico," stelde Kees Lau, secretaris van Stichting Vrienden van de Kuip, bij aanvang van de vergadering. Na afloop zei hij dat er toch een succesje is geboekt. "In het bestuur van De Kromme Zandweg komen naast mensen van de Sportclub ook bestuurders van het stadion en de profclub Feyenoord. Daarnaast kan er alleen op basis van unanimiteit worden gestemd."

Voor de Vrienden is dat echter niet voldoende. Zij overwegen nu een gang naar de Ondernemerskamer in Amsterdam, een speciale rechtbank voor geschillen tussen onder anderen aandeelhouders.

Het is de bedoeling dat de bouw van het nieuwe stadion in april 2021 begint en dat de oplevering juni 2024 zal zijn.