Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Beurzen wachten op banencijfer VS

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen lieten vrijdag een gemengd beeld zien. Beleggers verwerkten de hogere slotstanden op Wall Street en keken uit naar het officiële Amerikaanse banenrapport, dat later op de dag verschijnt. Het banencijfer speelt een belangrijke rol bij het rentebeleid van de Federal Reserve (Fed).

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,2 procent in de plus op 559,50 punten. De MidKap won 0,3 procent tot 805,75 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt verloren tot 0,3 procent. Londen noteerde fractioneel hoger.

De Europese toeleveranciers van Apple waren in trek na berichten dat het Amerikaanse technologieconcern de productie van zijn nieuwste iPhones heeft opgeschroefd vanwege een sterke vraag naar de toestellen. Dialog Semiconductor won ruim 3 procent en AMS dikte 2,5 procent aan. In Amsterdam kregen chiptoeleveranciers Besi en ASMI er 0,7 procent bij.

ABN AMRO

Koploper bij de hoofdfondsen op het Damrak was betaalbedrijf Adyen met een winst van 1,8 procent. Staalconcern ArcelorMittal sloot de rij met een verlies van 1,8 procent.

ABN AMRO daalde 1,1 procent. De Telegraaf meldde dat de bank de nieuwe bestuursvoorzitter opnieuw van buiten het bedrijf haalt. De bank heeft de geplande onthulling van de opvolger van vertrekkend topman Kees van Dijkhuizen wel vooruitgeschoven vanwege het witwasonderzoek bij de bank. De presentatie stond voor medio oktober gepland, maar wordt mogelijk met twee maanden verzet.

Koersen

Sterkste stijger in de MidKap was fitnessketen Basic-Fit met een plus van 1,4 procent. Beursintermediair Flow Traders stond onderaan met een min van 1,5 procent.

BP klom 0,9 procent in Londen. Topman Bob Dudley vertrekt op 4 februari 2020, tijdens de presentatie van de jaarcijfers, bij het Britse olie- en gasconcern. De scheidend topman stond negen jaar aan het roer van de energiereus en begon zijn aanstelling middenin de nasleep van de ramp met het boorplatform Deepwater Horizon in de Golf van Mexico.

De euro was 1,0978 dollar waard, tegen 1,0990 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,4 procent tot 52,64 dollar. Brentolie werd 0,7 procent duurder op 58,11 dollar per vat.