Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Primeur: transgender raadslid in Bangladesh

KOTCHANPUR (ANP/AFP) - In Bangladesh is voor het eerst een transgender verkozen tot raadslid. Pinki Khatun krijgt een plekje in het bestuur van Kotchanpur, een stad in het westen met circa 200.000 inwoners. De 37-jarige kreeg meer dan 4000 stemmen. "Ik ben zeer verheugd. Ik heb van deur tot deur campagne gevoerd en de mensen reageerden daar positief op".

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Khatun wil gezien worden als iemand van het derde geslacht, ook wel een hijra genoemd. Deze mensen willen niet als specifiek mannelijk of vrouwelijk worden beschouwd. Bangladesh erkent het derde geslacht sinds 2013. Dit jaar mochten zij zich voor het eerst kandidaat stellen voor verkiezingen.

"Ik wil me inzetten voor vrouwen. Hun rechten moeten worden beschermd", zei Khatun na de verkiezing. "Verder zal ik werken voor de hijra's, zodat zij eervol in onze samenleving kunnen leven."

De regering van Bangladesh zegt dat er zo'n 10.000 hijra's in het land leven. Vermoedelijk zijn het er meer, maar velen durven er niet voor uit te komen uit angst voor discriminatie.