Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Eerste ruimtewandeling met alleen vrouwen feit

WASHINGTON (ANP) - Voor het eerst in de geschiedenis hebben vrijdag twee vrouwen tegelijkertijd een ruimtewandeling gemaakt. Daarmee heeft ruimtevaartorganisatie NASA een nieuwe mijlpaal bereikt. De New York Times meldt dat de tocht van astronauten Jessica Meir en Christina Koch 7 uur en 17 minuten duurde. Het tweetal zit in het internationale ruimtestation ISS.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

De Amerikaanse ruimtevaarders hebben buiten het ISS succesvol accu's vervangen van het zonne-energiesysteem. Koch zou eigenlijk al in maart zo'n ruimtewandeling maken met een andere vrouwelijke astronaut. Maar kort tevoren bleek er geen tweede ruimtepak in de maat medium beschikbaar te zijn.

De wandeling in de ruimte was live te volgen op video. De ruimtevaarders droegen ook camera's op hun helmen. Ook de Amerikaanse president Donald Trump stond in contact met de twee. Eerder noemde hij ze al "dapper en briljant" en zei hij dat het tweetal de Verenigde Staten "erg goed vertegenwoordigt".

Sinds de eerste ruimtewandeling in 1965 hebben pas 14 vrouwen zo'n uitstapje gemaakt, tegen 213 mannen. Meir en Koch zijn nu dus nummer 15 en 16.